Pasul VIII: Plante din seminte de rosii

Deci, ultima oara v-am lasat semanand seminte de rosii si sunt convins ca ati facut o treaba buna.

Dupa semanat, cutiile sau tavitele trebuie tinute undeva unde nu sunt curenti de aer. In primele zile nu au nevoie de lumina. Eu le acopar cu un ziar, dar controlez de 2-3 ori pe zi si dara semintele au sos coltul le descopar. De aici inainte au nevoie de lumina, de cat mai multa lumina, altfel vor creste alungite, subtiri.

Intorcandu-ne inapoi la prima zi de semanare, sa stiti ca semintele au nevoie in primul rand de caldura si umiditate. Cu lumina ati vazut cum sta treaba.

Temperatura necesara substratului pentru germinare este de minim 10-12°C, dar optima, care produce o germinare mai rapida, este de 24-26°C. Umiditatea nu trebuie sa fie excesiva, cam cat sa pastreze solul reavan. Eu folosesc un pulverizator pentru ca am constatat ca turnand cu sticle, stropitori, etc, se cam batatoreste pamantul.
seminte de rosii
Daca temperatura este optima si umiditatea buna, semintele ar trebui sa germineze cam in 5-7 zile. Odata rasarite trebuie asigurata o temperatura diurna de 20-22°C, nu mai mult. Noaptea este bine sa fie cu 5°C mai mica. Umiditatea, asa cum am zis, cat sa tina pamantul reavan. Folositi apa la temperatura camerei, dar nu exagerati cu udatul, ca oricum, plantele va vor arata cand sufera de apa.

Chiar daca rosiile iubesc caldura, cele mai mari probleme in obtinerea rasadurilor de calitate apar din imposibilitatea asigurarii cantitatii de lumina care sa duca la o dezvoltare corecta a rasadurilor. Daca pana la rasarire n-avem probleme, cand apar plantele, lumina este preocuparea numarul unu. In casa, un astfel de loc poate fi deasupra caloriferului in dreptul unei ferestre orientate catre sud, sud-est sau sud-vest. Pentru ca lumina sa cada cat mai uniform pe fiecare planta, este bine sa rotim recipientele la 2-3 zile. In lipsa luminii suficiente plantele se vor alungi (etiola). Atata timp cat plantele nu se lungesc problema luminii nu trebuie sa ingrijoreze. Mai trebuie sa stiti ca intre lumina si temperatura trebuie sa existe o corelare. Astfel, daca in zilele insorite temperatura poate fi mai ridicata, in zilele noroase temperatura trebuie scazuta cu 4-5°C, la fel ca si noaptea.

Este bine sa se asigure o aerisite zilnica, dar plantele sa nu stea direct in curentul rece. In astfel de conditii normale de ingrijire, primele frunze adevarate apar cam la 8-12 zile de la rasarire.

Boala cea mai des intalnita în aceasta etapa de dezvoltare este caderea rasadurilor, favorizata in special de temperatura si umiditate in exces. Chiar daca tineti aceste valori sub control, ar trebui sa faceti un tratament preventiv cu unul din urmatoarele produse: Previcur Energy (doza 0,1 % ) Merpan (0,15%), Folpan (0,15 %). Atentie mare, rasadurile atinse de boala sunt iremediabil pierdute

This entry was posted in Chestiuni tehnice, Ganduri de sezon and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Lasa un comentariu

Daca ai cultivat acest soi, m-as bucura foarte mult sa stiu parerea ta, mai ales privind felul in care el s-a comportat in gradina ta. Nu uita sa precizezi zona unde se afla gradina ta, pentru a sublinia modul in care acest soi se adapteaza in diverse locuri din tara. In felul acesta vei ajuta multi gradinari sa aleaga rosiile cele mai potrivite pentru gradina lor. In numele lor, si al meu, iti multumesc.