Am gasit seminte de rosii uitate intr-un sertar, mai sunt bune?

Cred ca multi dintre voi v-ati intrebat cat timp sunt bune semintele de legume, adica, mai direct, cati ani isi pastreaza ele puterea de germinatie.

Veti fi surprinsi sa aflati ca semintele rezista destul de mult, in special daca sunt pastrate in conditii bune, adica intr-un loc uscat si cu temperatura relativ constanta.
seminte de rosii
Aci trebuie facuta o anume ajustare, mai bine zis o aprofundare a notiunii de putere de germinatie. Mai intai sa spunem ca germinatia unui lot de seminte este caracerizata prin puterea de germinatie, mai bine zis de cate seminte germieaza dintr-un total de 100. O rata buna, unanim acceptata este de 80%, ceea ce inseamna ca dintr-o suta de seminte vor germina minim 80.

Acum ne intoarcem la intrebarea initiala. Vom afla cu surprindere ca semintele au o durata de viata destul de lunga. Despre seminte de rosii putem spune ca sunt valabile 5-10 ani, iar poza alaturata va da informatii despre semintele cele des folosite in gradinile noastre. Problema este ca dupa 7-8 ani, seminte de rosii bine pastrate vor incolti inca, dar nu vor mai germina 80 din 100, ci mai putine.

Rostul acestei postari este pe de o parte sa va incurajeze sa pastrati semintele recoltate din gradina proprie, iar pe de alta parte sa nu le aruncati pe cele mai vechi ca fiind considerate depasite. In acest ultim caz, puneti la incoltit mai multe seminte si veti obtine ceva.

This entry was posted in Chestiuni tehnice and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Lasa un comentariu

Daca ai cultivat acest soi, m-as bucura foarte mult sa stiu parerea ta, mai ales privind felul in care el s-a comportat in gradina ta. Nu uita sa precizezi zona unde se afla gradina ta, pentru a sublinia modul in care acest soi se adapteaza in diverse locuri din tara. In felul acesta vei ajuta multi gradinari sa aleaga rosiile cele mai potrivite pentru gradina lor. In numele lor, si al meu, iti multumesc.