Din seminte de rosii si ceva dragoste …

Primesc multe mesaje care contin intrebari legate de rosii. Tot felul de intrabari. Unii chiar cred ca am niste secrete pe care nu vreau sa le impart.

Ca sa fiu sincer, m-as bucura sa aiba dreptate. Sau poate chiar asa si este, dar nu-mi dau eu seama. Repet, insa, m-as bucura sa fie astfel pentru ca asta ar insemna ca am dat din intamplare peste unele practici utile si sunt pe drumul cel bun. Cel mai des, insa, simt ca mai am multe de invatat si mereu descopar lucruri noi atunci cand stau de vorba cu cineva.

Ieri am profitat de cateva clipe de ragaz si am revazut ultimele postari. Poate ca nu m-am referit suficient la procesul prin care semintele de rosii se transforma in plante, asa ca hai sa mai adaug cateva idei care pot fi de folos.
seminte de rosii
Voi incepe cu o chestiune despre care am vazut comentarii contradictorii si anume spatiul vital. Multi spun ca e bine ca sa se insamanteze intr-un spatiu suficient de larg pentu ca radacinile plantei sa se poata dezvolta in voie. Mi se pare un lucru normal, de bun simt. Altii sustin insa ca plantele se dezvolta mai bine daca este stimulata ‘concurenta’. Adica, mai multe plante cresc mai bine intr-un spatiu restrans, pentru ca in aceste conditii, radacina nu se invata sa fie ‘lenesa’, ci este mereu activa si stimulata sa caute resurse. Pe de alta parte, avand mai multe rasaduri la dispozitie se poate vedea care dintre ele se dezvolta bine si care ar trebui eliminate.

In conceptia mea, teoria asta cu concurenta poate fi valabila pana la repicare. Aceasta operatie trebuie facuta atunci cand planta dezvolta doua frunze adevarate. Cand se face aceasta operatie, planta trebuie ingropata cat mai adanc posibil pentru ca sa poata dezvolta mai multe radacini.

Sa mergem mai departe. ‘Sa se faca lumina’, a exclamat odata cineva. Pentru semintele de rosii semanate, nu exista o nevoie imediata de lumina, in cele 3-4 zile pana cand scot capul din substrat. De aici inainte insa, lumina este esentiala si parerea unanima este ca timp de 16-18 ore pe zi trebuie asigurata o iluminatie cat mai apropiata de cea naturala. In cazul in care rasadurile nu stau intr-o zona bine luminata, ajutati-le cumva. Un amic de-al meu isi face rasadurile in baia de la bloc. Are el acolo niste rafturi si niste neoane care lumineaza ca ziua. Instalatia electrica este foarte sofisticata, poate fi ridicata si coborata in functie de inaltimea plantelor, pentru ca el sustine ca neoanele trebuie sa stea cam la 10 cm de varfurile plantelor. Pe masura ce rasadurile cresc, el ridica lampile fluorescente.

Apa este iarasi en element vital. Rasadurile trebuiesc udate, dar nu in exces. Un sol mai uscat stimuleaza ramificarea radacinilor. Nu udati cu apa rece, cel mai bine este sa fie la temperatura camerei.

Aerisirea este iarasi un lucru important. Pentru oricine, planta sau animal, o gura de aer proaspat face minuni. Cica montarea unui ventilator ar fi binevenita, pentru ca plantele se dezvolta mai bine atunci cand se leagana in vant. Daca instalarea unui ventilator este mai putin posibila, va invat o smecherie. Treceti cu mana de 2-3 ori pe zi peste varfurile rasadurilor. Usor, abia atins si cu dragoste. Cine spunea ca rasadurile de rosii nu trebuiesc mangaiate? Drept rasplata veti simti in nari un miros specific. Un gest delicat prin care rasadurile va multumesc pentru clipa de alint.

This entry was posted in Chestiuni tehnice, Ganduri de sezon and tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Lasa un comentariu

Daca ai cultivat acest soi, m-as bucura foarte mult sa stiu parerea ta, mai ales privind felul in care el s-a comportat in gradina ta. Nu uita sa precizezi zona unde se afla gradina ta, pentru a sublinia modul in care acest soi se adapteaza in diverse locuri din tara. In felul acesta vei ajuta multi gradinari sa aleaga rosiile cele mai potrivite pentru gradina lor. In numele lor, si al meu, iti multumesc.