Seminte in cautarea luminii pierdute

Ziceam in postarile anterioare ca rasadurile de rosii au si ele nevoile lor legate de lumina, caldura, apa, hrana. Ideile pe care le-am strecurat cu acele ocazii se refereau la nivelul optim de conditii. Dar cati dintre noi putem asigura acest nivel optim si, mai ales, cati dintre noi il putem mentine?
seminte de rosii
Spre exemplu, facem rasadurile in casa si toate ferestrele noastre dau spre nord. Ne place sau nu, lumina naturala este slaba si acest lucru afecteaza dezvoltarea plantelor noastre. In dorinta de a-si satisface nevoia, plantele vor ‘pleca’ dupa lumina. Adica se vor apleca, indoi, alungi in speranta ca intr-o alta pozitie vor beneficia de conditii mai bune. Daca aplecarile catre sursa de lumina se pot combate mai simplu, prin rotirea periodica cu 180 de grade a recipientilor in care creste planta, cu alungirea este mai dificil.

Alungirea plantelor este periculoasa din mai multe puncte de vedere. In primul rand rasadurile devin mai lungi si distanta dintre ramuri (distanta internodala) se mareste. Circulatia prin capilare se desfasoara mai greu pentru ca seva trebuie pompata la o inaltime mai mare. Aceasta deficienta de nutritie se va mentine pe toata durata de viata a rosiei. Apoi, din cauza acestei alungiri nefiresti, tulpina se subtiaza si planta pierde din rezistenta, ea sustine mai greu frunzele si rodul avand nevoie de mai mult sprijin

Iata deci cum lucrurile sunt legate intre ele si cum o deficienta in perioada de rasaduri se repercuteaza negativ asupra intregii perioade de crestere. Discutand despre lumina vedem ca ea este foarte importanta pentru dezvoltarea unei plante si ca lipsa ei dauzeaza permanent si chiar grav. Cumparam seminte de rosii dintr-un soi care produce fructe mari. S-ar putea ca la noi in gradina ele sa iasa altfel pentru ca rasadurile s-au alungit un pic din cauza lipsei de lumina.

Ce putem face? In primul rand compensarea lipsurilor prin adaugarea de lumina artificiala. Apoi, trebuie sa incetinim dezvoltarea plantei reducand cu cateva grade temperatura ambianta si, deasemenea, udand mai putin, mentinand solul mai uscat decat ar fi normal. Cel mai bine este sa asiguram un plus de lumina, pentru ca incetinirea ritmului de dezvoltare duce la lungirea perioadei de maturizare a plantelor, in sensul ca ele nu vor fi bune de transplantat in 7-8 saptamani, ci in 9 sau 10. Dar fiecare se descurca cum poate in functie de situatia concreta in care se afla.

This entry was posted in Chestiuni tehnice and tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

2 Raspunsuri la Seminte in cautarea luminii pierdute

  1. nelucraciun says:

    Valerian, uite, aici vorbesc despre tomate din semințe de la tine. Una dintre plantele Stupice, semănate pe 28 ianuarie și ținute în fereastră, este, în solar, la al treilea etaj floral, în timp ce primul etaj are gogonele

    • Valerian says:

      Multumesc pentru comentariu si felicitari pentru gradina. Pozele sunt excelente, se vede ca esti un priceput. La toamna o sa-ti cer niste seminte din soiul lui Cucu, te rog sa pastrezi cateva si pentru mine.

Lasa un comentariu

Daca ai cultivat acest soi, m-as bucura foarte mult sa stiu parerea ta, mai ales privind felul in care el s-a comportat in gradina ta. Nu uita sa precizezi zona unde se afla gradina ta, pentru a sublinia modul in care acest soi se adapteaza in diverse locuri din tara. In felul acesta vei ajuta multi gradinari sa aleaga rosiile cele mai potrivite pentru gradina lor. In numele lor, si al meu, iti multumesc.