Tratament soc administrat semintelor

Acum vreo doua-trei zile va facusem o invitatie la semanat. Luna noua ajuta la germinatie.

Sunt pareri care sustin ca administrrea  in prealabil a unui tratament soc ar fi deasemenea benefic semintelor si noilor plante. Acest tratament ar mai elimina din virusi si microbi si ar creste rezistenta fata de temperaturi mai reci.

Pe scurt, tratamentul soc ar consta in introducerea semintelor pentru inceput in congelator, dupa care trebuie scoase si bagate in frigider. Semintele se scot apoi din frigider si se tin la temperatura mediului ambiant, dupa care se introduc in apa calduta (28-30┬░ C).

Dupa cum se observa, semintele sunt mai intai introduse intr-o temperatura de inghet si apoi trecute graduat spre temperaturi pozitive.

Se pune o intrebare. Cat timp trebuie tinute semintele in fiecare mediu? Cel mai des am intalnit parerea ca ar trebui tinute o zi, adica aproximativ 24 de ore, ceea ce ar insemna un ciclu total se 4 zile. Poate si din cauza ca dureaza cam mult timp, am intalnit si opinii care recomandau o perioada mai scurta de 12 ore.

Important este ca dupa ce se scot din apa, semintele sa fie insamantate cat mai repede.

Tratamentul se recomanda a fi aplicat si in cazul semintelor de ardeil sau vinete.

This entry was posted in Chestiuni tehnice and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Lasa un comentariu

Daca ai cultivat acest soi, m-as bucura foarte mult sa stiu parerea ta, mai ales privind felul in care el s-a comportat in gradina ta. Nu uita sa precizezi zona unde se afla gradina ta, pentru a sublinia modul in care acest soi se adapteaza in diverse locuri din tara. In felul acesta vei ajuta multi gradinari sa aleaga rosiile cele mai potrivite pentru gradina lor. In numele lor, si al meu, iti multumesc.