Solul din gradina. Usor sau Greu ?

Intr-un comantariu facut cu cateva zile in urma, Popa Dumitru din Calafat ne spunea ca rosiile lui cresc inalte si ajung sa aibe chiar si peste 2,5m. Eu ii raspundeam ca il invidiez pentru calitatea pamantului din gradina sa. Intr-adevar in zona respectiva pamantul este foarte bun si roditor. Nea Ionica, un prieten de prin partea locului, mai precis din Boureni, spunea ca in timpul razboiului nemtii umpleau trenuri intregi cu pamant si-l duceau in Germania.

Cred ca toata lumea e de acord ca recolta depinde in mare masura de calitatea pamantului. Una este pamanul manos si alta este piatra seaca. Cel mai bun sol are o structura sfaramicioasa. Un strat superior de sol sfaramicios le permite plantelor sa isi fixeze radacinie mai lesne. Daca are o structura foarte poroasa inseamna ca retine apa si substantele nutritive aidoma unui burete.

Acesta este insa idealul, ideal pe care il intalnim la Calafat, de exemplu, si in alte cateva zone. Dar cel mai adesea, situatia nu este chiar asa de roza si cu cat stim mai multe despre proprietatile solului nostru, cu atat mai bine putem lucra cu el. Cu cat este mai precisa evaluarea, cu atat sunt mai simple eventualele operatii de corectare si modelare.
sol usor sau greu
Intr-o prima imparire avem soluri “usoare” si soluri “grele”

Solul “usor” este bine aerat si se incalzeste repede. Caldura solului face bine la germinatie. Cu toate acestea insa, fiind alcatuit din granule, solul usor are o slaba capacitate de stocare a apei si a substantelor nutritive. Fiind foarte permeabil si afanat, acest sol isi pierde usor apa si substantele nutritive fie prin evaporare, fie prin scurgere mai in adancime.

Spre deosebire, solul “greu” retine apa cu usurinta, Chiar si cantitatea de substante nutritive este mai mare deoarece solul le stocheaza mai eficient. Pe de alta parte insa, fiind slab aerat, solul greu este dispus la compactare. Temperatura lui medie este mai scazuta. Pentru plante, este la fel de greu sa îsi fixeze radacinile in el, pe cat de greu le este oamenilor sa il lucreze.

Daca vrei o analiza a solului, poti trimite o mostra la un laborator, dar mai poti folosi si o metoda din batrani. Pentru asta, ia niste sol proaspat (nu uscat) si ruleaza-l intre palme pana cand ajunge ca un cordon de grosimea unui creion. Daca acest cordon nu-si mentine forma, inseamna ca solul este, usor, nisipos. In caz contrar, ai de a face cel putin cu un sol “mediu” facut din lut nisipos. Daca poti rula cordonul pâna la jumatatea grosimii anterioare, atunci este un sol greu din lut sau argila. Acum rupe ruloul in doua. Daca in sectiune cordonul are un aspect stralucitor inseamna ca este un sol cu argila. Daca sectiunea ese mata inseamna ca este lut.

This entry was posted in Chestiuni tehnice and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

5 Raspunsuri la Solul din gradina. Usor sau Greu ?

  1. Brindusa says:

    O sa incerc si eu metoda descrisa de dumneavoastra.

Lasa un comentariu

Daca ai cultivat acest soi, m-as bucura foarte mult sa stiu parerea ta, mai ales privind felul in care el s-a comportat in gradina ta. Nu uita sa precizezi zona unde se afla gradina ta, pentru a sublinia modul in care acest soi se adapteaza in diverse locuri din tara. In felul acesta vei ajuta multi gradinari sa aleaga rosiile cele mai potrivite pentru gradina lor. In numele lor, si al meu, iti multumesc.