Atunci cand citesc un catalog de seminte de rosii, gradinarii amatori intalnesc mai multi termeni necunoscuti. Pe unii dintre ei ii voi explica in cele ce urmeaza
Organic
Semintele vandute ca ‘organice’ provin de la ferme certificate ca fiind organice. Asta inseamna ca la obtinerea semintelor nu s-au folosit pesticide si nici chimicale care sa previna atacuri fungice sau germinarea prematura. De asemenea, aceste seminte nu au fost modificate genetic. Aceste seminte sunt obligatorii daca dorim sa infiintam o cultura BIO.
Hibrizi
Semintele hibride sunt extrase din fructele obtinute prin incrucisarea a 2 plante.
Sa presupunem ca avem doua tomate: A si B. Planta A face tomate foarte mari, iar planta B face fructe foarte dulci. Luam polen de la o planta si il asezam pe partea feminina a florii de la cealalta planta, pentru a obtine un fruct AB mare si dulce. In noul fruct gasim mai multe seminte. Acestea sunt seminte hibride din generatia 1, denumite si hibrid F1. Daca semanam aceste seminte, nu vom obtine numai fructe de tip AB mai mari si mai dulci, ci vor fi si unele, mai putine, de tipul A sau B
In continuare se selecteaza seminte doar din tipul de fructe AB, care anul viitor vor da generatia F2 cu mult mai multe fructe AB, dar si cu cateva de tip A si B. Se continua astfel pana la generatia F6, cand se considera ca hibridul e stabil, adica da fructe de tip AB in proportie de peste 96-98%
Hibrizii se pot obtine si din culturi BIO.
Seminte de rosii modificate gentic
Acestea sunt denumite si GM (genetically modified), GMO (genetically modified organism), OMG (organisme modificate genetic)…
Spre deosebire de hibrizi, care sunt obtinuti din incrucisarea a doua plante, plantele modificate genetic sunt obtinute prin introducerea in ADN-ul lor a unui segment de ADN strain, provenit de la alte plante, de la bacterii, microorganisme, animale. Se pot introduce chiar si gene obtinute in laborator.
Problema este ca efectele secundare ale introducerii segmentului de ADN strain nu se pot determina intr-un an sau doi. Este nevoie de multi ani de observatie, uneori chiar de zeci. Aceasta costa mult si companiile nu-s interesate sa urmeze astfel de programe
Atentie! Semintele modificate genetic sunt interzise in Romania!
Seminte de rosii obtinute prin polenizare libera
Aceste seminte se obtin pe cale naturala, fara interventia omului. Polenizarea are loc fie datorita insectelor, fie datorita vantului. In aceasta categorie se incadreaza majoritatea semintelor pentru amatori.
Seminte de rosii traditionale (heirloom)
In engleza, acestea sunt denumite ‘Heirloom seeds’.
Semintele traditionale sunt ‘semintele bunicii’ si din ele se obtin fructe care au facut deliciul multor generatii. Aceste seminte se obtin in general prin polenizare libera si se pot colecta de la un an la altul, pentru a fi semanate. In general, plantele rezultate din aceste seminte au rezistenta destul de buna la boli.
In concluzie – ce seminte ar trebui sa alegem?
Un gradinar amator ar trebui sa aleaga in principal semintele bio sau traditionale, polenizate liber. Acestea nu exceleaza la nivel de productie si rezistenta pe raft (in magazine), dar recompenseaza prin gust si nivel ridicat de vitamine.
Hibrizii vor fi alesi in special de cultivatorii profesionisti. Asta pentru ca hibrizii au o predictibilitate foarte buna daca sunt stabilizati (F6): stim la ce productie sa ne asteptam, stim exact cand vom obtine productia, si la ce boli sunt rezistente plantelenoastre. De asemenea, stim cat de mult timp vor rezista fructele pe raftul magazinului. Daca sunt F1, gradul de predictibilitate este mai redus. Dar, daca samanta F1 poate fi de 100 de ori mai scumpa decat cea traditionala, va dati seama cat ar costa una F6?
Pentru a afla ce seminte de rosii sunt disponibile pentru sezonul 2015-2016 Da Un Click Aici
Pretty nice post. I just stumbled upon your blog and wished to say that I have truly enjoyed browsing your blog posts.
After all I will be subscribing to your rss feed
and I hope you write again soon!