Pentru cei care cresc rosiile in aer liber, data cea mai potrivita pentru inceperea transplantarii rasadurilor in gradina este cam la doua saptamani dupa ultimul inghet. Cand vorbim despre ultimul inghet ne referim, statistic, la perioada cand in zona sunt prezente ultimele temperaturi sub zero grade. Daca luam aceasta data ca fiind 15 Aprilie, inseamna ca in zona respectiva dupa 15 Aprilie temperaturile sunt peste zero grade cu o probabilitate foarte mare
La ce ajuta cunosterea aceste datei ultimului inghet?
In primul rand la determinarea datei cand se pot planta rasadurile in gradina. Daca acceptam ca la 15 Aprilie sunt ultimele temperaturi sub zero grade, inseamna ca peste doua saptamani, la 1 Mai, se pot planta rasadurile in gradina cu un coeficient destul de mare de siguranta. Sigur ca exista si exceptii, dar asta este natura, nu totdeauna previzibila.
In al doilea rand, daca stim ca avem nevoie de rasaduri la 1 Mai, mai stim si cand trebuie sa insamantam. Se stie ca rasadul de tomate are nevoie cam de 6-8 saptamani pentru a se dezvolta si sa fie bun pentru transplantare. Hai sa zicem 45-55 de zile. Mai stim ca sunt necesare 6-7 zile ca semintele sa germineze si sa iasa plantulele. Asa aflam ca daca avem nevoie de rasaduri la 1 Mai, semintele trebuiesc puse cam cu 62 de zile inainte (acesta ar fi un maxim acoperitor). Deci cu doua luni inainte, la 1 Martie, ar fi numai bine de pus semintele in rasadnita.
Eu nu le-am pus. Sau poate ca la mine in zona data ultimului inghet este dupa 15 Aprilie.
Foarte interesant articolul. Noi (familia Toma) locuim in jud Timis si de 20 de ani ne ocupam cu agricultura. Primavara, pe langa cultura specifica acestui sezon, producem si rasaduri(atat pentru noi, cat si pentru comercializare). As avea un sfat foarte important pentru cei care achizitioneaza rasaduri,daca nu este nici o problema. Aveti foarte mare grija in momentul in care achizitionati rasadurile. Sfatul meu e ca intotdeauna sa mergeti la producator acasa pentru a vedea ce si de la cine achizitionati. Daca sunteti refuzati invocandu-vi-se tot felul de argumente, puteti fi siguri ca ceva nu este in regula. Producatorul care este sigur de calitatea produselor sale va va primi cu bratele deschise.
Numai bine va doresc! Recolte cat mai bogate!
Este un punct de vedere pertinent. Cunosc insa o familie specializata in productia de rasaduri si care face vanzari bune in sezon. De regula la taraba lor mustereii se inghesuie la coada, uneori chiar si cate 15-20. Au clienti fideli care sunt multumiti de rasadurile cumparate in anii anteriori si in general despre marfa lor se vorbeste frumos. Dar, nu accepta vizite, motivand ca au mult de lucru si ca nu au timp de vizitatori.
Mult bine si voua si o recolta bogata.
Foarte interesant aclriotul. Noi (familia Toma) locuim in jud Timis si de 20 de ani ne ocupam cu agricultura. Primavara, pe langa cultura specifica acestui sezon, producem si rasaduri(atat pentru noi, cat si pentru comercializare). As avea un sfat foarte important pentru cei care achizitioneaza rasaduri,daca nu este nici o problema. Aveti foarte mare grija in momentul in care achizitionati rasadurile. Sfatul meu e ca intotdeauna sa mergeti la producator acasa pentru a vedea ce si de la cine achizitionati. Daca sunteti refuzati invocandu-vi-se tot felul de argumente, puteti fi siguri ca ceva nu este in regula. Producatorul care este sigur de calitatea produselor sale va va primi cu bratele deschise.Numai bine va doresc! Recolte cat mai bogate!