Astazi am forst gradinar. Primul lucru pe care l-am facut a fost sa ma duc si sa cercetez de aproape rosiile pe care le-am cumparat acum doi ani din piata de la Severin. Daca cititi comentariile la postarea de ieri, veti vedea ca am ramas dator cu un raspuns, si anume daca aceasta rosie este sau nu este nedeterminata. Ieri mi-o aminteam avand o talie inalta si intuitia imi spunea ca ar trebui sa fie nedeterminata. Stiu ca statistica nu se poate substitui unei legi general valabile, dar, din cate am intalnit eu pana acum, rosiile cu crestere determinata sunt de talie mica.
La fata locului am constatat ca intuitia mea avea dreptate. Pe o planta am constatat existenta a inca doua etaje de fructe, iar pe alta a inca trei. Asta in afara de galeata pe care am cules-o alaltaieri. In varful unei alte plante am zarit si niste flori. Concluzia e clara, rosia in discutie are crestere nedeterminata. Am mai observat ca pe etajele superioare fructele aveau tot forma conica. Spun asta pentru ca pe un site am vazut scris ca soiul Piramide O Cornetto produce rosii rotunde pe etalele 2-4, desi pe primul face fructe conice.
Odata lamurita aceasta problema, pun si eu o intrebare deschisa: Ati auzit de rosia Spitze? Daca o cautati pe internet o gasiti ca fiind o rosie romaneasca, tot de forma conica, sau, ca intre gradinari, in forma de ardei capia. Dupa faptul ca numele pare cam nemtesc, putem banui ca atunci cand a plecat din Romania, un german si-a luat si rosiile dragi cu el. Si nu numai atat, le-a declarat si le-a pastrat in continuare ca fiind romanesti, desi putea sa nu o faca. Dar a facut-o si nu e caz singular, si o doamna Emmy a procedat la fel dupa ce a parasit Transilvania in 1945. Probabil ca din cauza asta nemtii sunt tot nemti chiar si batuti in razboaie.
Oricate antene am intins eu, de seminte de rosii din soiul Spitze n-am facut rost. In iarna doua scrisori care contineau respectivele seminte n-au ajuns la mine. Ceva ma face sa cred ca nici n-au fost trimise. Expeditorul nu era neamt, ci apartinea unei natii carte trateaza viata cu mai multa veselie. Probabl ca pana la urma, trebuie sa bag mana la chimir. Ce ma deranjeasa e faptul ca 10 seminte costa 3 dollari, iar transportul 5. Dar, pana la urma, asta-i viata.
Dar nu asta voiam sa va spun. Cineva, o doamna foarte muzicala mi-a trimis seminte din soiul Spitz. Pe nemteste, Spitz inseamna varf, cum ar fi de exemplu varful cel de la patof, adica şpiţul, ca sa o luam pe diacritice. Si Spitz, sustine domnia sa, nu e Spitze, e nemtoaica, nu-i romanca, e portocalie, nu-i rosie. Altii sustin ca ar fi una si aceeasi. Beleaua e insa la culoare, ca portocaliul nu e rosu.
In orice caz, in baza dictonului valabil pe plaiuri mioritice, ca cine n-are pahar, bea cu oala, daca n-am avut Spitze, am pus Spitz. Astazi am constatat ca aratau superb. Drept pentru care le-am facut o poza ca sa le vedeti si voi. Daca sunt sau nu portocalii, ramane de discutat, dar eu cred ca da. Gust, arome, chestii, socoteli le lasam pentru alta data. Si nu ma las eu cu una, cu doua, o sa mai sap si dupa Spitze, macar asa, ca sa le pot compara.
Foarte bune pentru conserve, anul viitor o sa incerc si eu cu cateva fire de San Marzano si Roma sa vad cum se comporta. La fel de bune mi s-au parut anul esta si inima de bou, carnoase, coaja subtire si putine seminte, sa nu mai zic de gust. O toamna frumoasa!
Intre SanMarzano si Roma, eu as alege Roma. Rosiile sunt mai mici, dar sunt determinate, si le ai coapte cam pe toate odata, ceea ce este ideal pentru conserve. Dupa SanMarzano astepti sa se coaca fiecare etaj. Acuma, e drept, daca pui 30 de fire de SanMarzano ai de lucru, pentru ca de la 30 de etaje se strang ceva fucte.
Vreau sa pun cate zece fire, sigur ca mai am si alte soiuri pe lista, unele probate anul asta, altele vazute pe diverse bloguri. Incerc sa adun soiuri gustoase si productive, trei probate de mine anu asta: inima de bou, roze si portocalii m-au convins sa le cultiv si anul viitor. O toamna bogata!
O inima de bou de culoare roz mi-a picat si mie cu tronc anul acesta. O am de la amicul meu Fane Gradinaru, care este expert in lubenite si pepeni, dar are multe secrete pe care nu le spune. Abia anul trecut mi-a dat niste seminte. Cred ca mutulica mai are multe chestii faine in gradina lui. Ar trebui sa-i fac o vizita, dar e cam departe, pe malul Dunarii (asta, nu celalalt). O sa postez despre ea peste o ora-doua. Am si poze
Iata ce am gasit scris despre acest soi pe un site francez care descrie aproape 14 tone de soiuri si hibrizi de tomate:
Spitze OP
ou Spitz OP 8
Fruit rouge cylindrique allongé se terminant en pointe de 10 à 15 centimètres de longueur et de 5 à 7 centimètres de diamètre. Faible dépression liégeuse à l’attache pédonculaire. Variété bien adaptée pour les sauces mais également assez savoureux pour manger en frais. 75 à 80 jours. Croissance indéterminée. Variété bien adaptée pour la conserve. Variété de mi-saison très ancienne originaire de Roumanie.
Adresa paginii:
http://ventmarin.free.fr/passion_tomates/tomates_sl_sz/tomates_sl_sz.htm
Multumesc foarte mult pentru ajutor. Inca un argument in favoarea faptului ca Spitz = Spitze, si mai ales un argument in favoarea faptului ca este o rosie extraordinara. Trebuie copilita cu harnicie, dar merita. Cel mai greu este sa recoltezi seminte, sunt foarte rare. Poate ca si din cauza aceasta nu este prea cunoscuta, e greu de reprodus
Scuze, adresa site-ului este:
http://ventmarin.free.fr/passion_tomates/passion_tomate.htm
O sa iau legatura cu administratorul siteului, ne cunostem un pic, suntem de varste apropiate. Sa vedem daca stie mai multe, dar cred ca tot ce stie a scris deja.
M’da !!Seamana leit cu soiu’ San marzano,..o rosie minunata pentru bulioane ,carnoasa cu seminte putine…da’ la alte natii i se spune Spitz
Nu e SanMarzano, e o rosie romaneasca, nu italieneasca.
@s’anda, sunt cca 14 tone de soiuri, hibrizi, varietati, denumiri locale, de tomate. Vezi mai sus la adresa catalogului publicat de un mare iubitor catalan de rosii, se pare cel mai mare catalog dedicat din lume.