Vecinii nostri bulgari ne-au obisnuit cu ideea ca sunt buni gradinari. Situatia este reala si nu poate fi contestata. Mai mult, sunt in Romania cateva colectivitati de origine bulgara care sunt vestite prin legumele pe care le produc. Multe din ele sunt in jurul Dunarii, dar avem si cazuri de locuri mai indepartate, cum ar fi cel din zona Buzaului. Aici, calitatea deosebita a solului i-a determinat pe bulgari sa bata o cale mai lunga decat simpla traversare a Dunarii. Cu siguranta ca intre gradinaritul bulgarilor pe aceste locuri si Statiunea de cercetari care a functionat – si inca se mai zbate – a existat o legatura. Nu ca bulgarii ar fi infiintat-o, dar acolo s-au putut valorifica o experienta si o traditie in ale gradinaritului.
Bulgarii sunt buni gradinari si la ei acasa. In ceea ce priveste rosiile, au multe realizari si au creat cateva soiuri de success, dintre care mie soiul Drujba imi place in mod deosebit.
Astazi va voi povesti despre un soi hibrid: Prekos. Anul acesta m-am hotarat sa obtin rosii cat se poate de devreme. Din cauza zapezilor din iarna am esuat in incercarea mea de a-mi construi un solar, asa ca am incercat sa ma repliez in camp liber. Am facut rost de mai multe seminte de rosii timpurii, iar pe ultima suta de metri am ales sa cultiv si soiul bulgaresc Prekos.
Despre acest soi se spune ca este un bun producator, face rosii toata vara (soi nedeterminat) si ca fructele au un gust deosebit. Cu acest minim de informatii am purces la treaba. In momentul acesta rosiile din soiul Prekos au rod mai mare decat moneda de 50 de bani si inca doua etaje de flori.
Ma gandeam ca am facut o alegere excelenta. Cautand insa pe internet am aflat unele lucruri care m-au cam dezumflat. In primul rand Prekos este un soi destinat culturii in spatii inchise (sere, solarii). In aer liber cultura trebuie privita cu ceva circumspectie, pentru ca este recomandata in zone mai racoroase si mai ales pentru cultura a doua (cand e de presupus ca se mai racoreste). In ceea ce priveste zonele calduroase (ca cea din sudul tarii, unde locuiesc eu) lucrurile sunt mai complicate. In primul rand, din cauza caldurii, rosiile Prekos leaga mai greu fiind necesara o stimulare. Apoi, in zonele in care frecvent se depasesc 25 grade Celsius, Prekos necesita umbrire pentru ca soarele prea tare strica fructele. Pentru ca in ultimele saptamani a plouat si a fost racoare, rosiile mele au mers excelent. Inevitabil insa, vine vara aia afurisita, olteneasca, si lucrurile se vor inrautati.
Pentru cei care se gandesc sa le comercializeze, as sublinia faptul ca fructele au pielea subtire, crapa usor si nu rezista la transport sau pastrare mai indelungata.
As ma adauga faptul ca, fiind un hibrid, nu se recomanda colectarea de seminte pentru a se obtine rasad in anul urmator, deoarece vor rezulta fructe cu calitati inferioare. Pentru Prekos, la fel ca in cazul tuturor tuturor soiurilor hibride, semintele trebuie procurate in fiecare an direct de la producator. O sa spuneti ca este mai simplu sa cumparati rasaduri. Daca aveti certitudinea ca rasadurile sunt obtinute din semnte bune, da, poate fi o solutie mai avantajoasa.
Buna ziua,
As vrea sa pun niste rosii Prekos in gradina in zona Bucurestiului. Cum v-ati descurcat cu acest hibrid? Nu am experienta dar incerc.
Imi pare rau de intarziere. Rosiile Prekos nu-s pretentioase.