Mong – Humongous

O aveam in gradina, ma bucuram de ea, dar nu stiam cine este. Pe o punguta zip ratacita din plicul ei scria un pic incalcit ceva ce semana a fi Mhong. Asa o aveam in lista de cultura inca de la mutarea rasadului in gradina, dar nu gaseam nimic pe internet cu acest nume. Si ea crestea mare si frumoasa, parca in ciuda nestiintei mele. Pana intr-o zi cand i-am luat la rand pe toti cei cu care facusem schimb in iarna si asa am aflat, ce si cum, adica de la cine e si cum o chiama. O aveam de la Conrad, el nu mai stia de unde o avea, dar o pastra de multi ani in gradina cu numele de Mong, posibil o prescurtare de la Humongous, o populatie care traieste in Sudul Chinei. Deci o rosie chinezeasca.

Humongous Mong Tomato, asa mai merge. Este un soi de tomate cu crestere nedeterminata si maturitate medie-tarzie.

Atunci cand sunt mature (coapte, adica) fructele sunt rotunde, foarte putin turtite si de culoare roz intens. Sunt de o marime mare, de peste 300 grame. Miezul acestei rosii este foarte carmos, cu seminte putine, asezate frumos si ordonat in lojele lor si cu un gust foarte bun, mai degraba inspre un fin dulce. Foarte bune la orice, consum in stare proaspata, gatite sau prelucrate pasta, suc, bulion.

Mong dezvolta o tufa viguroasa, compacta si inalta de peste 1,8m. Necesita o buna sustinere atat ca inaltime, cat si ca greutate. Frunza este normala. Productivitatea medie.

Rezistenta la boli obisnuita, s-a multumit si comportat bine cu stropirile pe care eu le administrez in mod curent in gradina mea.
seminte de rosii
Rezumand, Mong este o rosie care trebuie inscrisa intr-o lista de prioritati, pentru ca nu va dezamagi niciodata.

1 Raspuns la Mong – Humongous

  1. Pingback: Seminte de rosii ratacite | Rosii din Gradina

Lasa un comentariu

Daca ai cultivat acest soi, m-as bucura foarte mult sa stiu parerea ta, mai ales privind felul in care el s-a comportat in gradina ta. Nu uita sa precizezi zona unde se afla gradina ta, pentru a sublinia modul in care acest soi se adapteaza in diverse locuri din tara. In felul acesta vei ajuta multi gradinari sa aleaga rosiile cele mai potrivite pentru gradina lor. In numele lor, si al meu, iti multumesc.