Mano

Din cate am aflat eu, Mano s-a dorit sa fie o replica la Stupice care in acel moment era considerata cea mai gustoasa rosie timpurie. Si in mare masura s-a reusit. Ca nu s-a reusit total, este o alta poveste, dar Mano are alte calitati care o impune ca o alegere potrivita
seminte de rosii timpurii
Mano este o rosie cu crestere determinata si maturitate timpurie. Fructele se coc de regula dupa 60 de zile de la transplantarea rasadului. La maturitate fructul este de culoare rosie, rotund globular, cu un miez zemos continand un numar normal de seminte. Mano are un fruct de marime mica, in greutate medie de 50-60g. Gustul este foarte bun, usor dulceag pe masura ce se coace mai bine. Se consuma cel mai des in stare proaspata. Productia este foarte buna.

Dupa inaltime, Mano poate fi incadrata in grupa ‘pitice’, tufa, foarte compacta, atingand o inaltime de pana la 60 cm. Frunza este normala si aspra.

Ceea ce o face pentru mine cu totul speciala este faptul ca nu poate fi socotita cu maturitate timpurie in sensul general, adica o rosie care se planteaza primavara devreme si produce timpuriu in conditii de clima mai racoroasa. Mano are nevoie de mai multa caldura. Ea infrunta mai greu racoarea primaverii, desi se descurca onorabil, dar iubeste caldura verii si face ce stie ea mai bine, ofera rosii coapte dupa cam 60 de zile. Eu as numi-o, mai degraba, o rosie rapida care poate fi cultivata in spatii libre, sere sau balcoane. Nu are nevoie de prea multa apa si rezista bine la seceta, mana sau alte agresiuni. Daca e pusa intr-un container, atunci acesta sa fie de minim 5 litri in volum,pentru ca Mano dezvolta radacini viguroase.

Este originara din Ungaria

1 Raspuns la Mano

  1. Pingback: Primele seminte de rosii pe 2013 | Rosii din Gradina

Lasa un comentariu

Daca ai cultivat acest soi, m-as bucura foarte mult sa stiu parerea ta, mai ales privind felul in care el s-a comportat in gradina ta. Nu uita sa precizezi zona unde se afla gradina ta, pentru a sublinia modul in care acest soi se adapteaza in diverse locuri din tara. In felul acesta vei ajuta multi gradinari sa aleaga rosiile cele mai potrivite pentru gradina lor. In numele lor, si al meu, iti multumesc.