Latah

Latah este o rosie surprinzatoare sub toate aspectele. In primul rand, daca discutam despre originea ei vom afla ca este legata de Moskow. Dar nu va grabiti sa concludeti ca este vorba despre capitala Rusiei. Moskow despre care se face vorbire ca a produs pentru prima data aceste seminte de rosii, este o localitate situata in tinutul Latah din Idaho, Statele Unite si este un centru activ ce cercetare universitara. Se spune ca nasul ei ar fi Dr. Boe de la Universitatea din Idaho

Rosia despre care vorbim este considerata ca fiind una foarte timpurie, la concurenta cu Stupice, avand un ciclu de maturitate de 50-55 zile de la plantare. Este o rosie scunda, adica una pitica, avand o inaltime de 60-80cm, cu frunze rare care ajuta planta sa primeasca mai multa caldura si lumina. Pentru ca am adus vorba, trebuie sa spun ca frunza este normala.

Latah are o crestere determinata, prezentend la maturitate un fruct de forma rotunda, de culoare rosie cu umeri verzulii si marime mica variind intre 50-100g. Are un gust deosebit cu un parfum usor de lamaie. seminte de rosii crestere determinata

Productia este normala. Sunt adecvate pentru cultura in sere, solarii, dar si in aer liber. Se spune ca in aer liber se simt cel mai bine, desi caldura prea mare le face sa piarda din fructe.

Anul acesta am avut doua seminte de rosii Latah. Numai una a germinat producand o plantuta care se avanta cu tot curajul. Voi incerca sa o supraveghez indeaproape si sa o prezint cat mai in detaliu. Deocamdata vedem florile. Poza care prezinta fructele la maturitate este temporar imprumutata, dar o voi inlocui cat de curand cu una adevarata din gradina mea. Din cate observ, plantuta este intr-adevar timpurie si foarte determinata sa-si arate buna crestere si tot ce este in stare.
flori si seminte de rosiiseminte de rosiiseminte de rosii

3 Raspunsuri la Latah

  1. Pingback: Daca am fost cuminte … | Rosii din Gradina

  2. Pingback: Primele seminte de rosii: Latah | Rosii din Gradina

  3. Pingback: Primele seminte de rosii pe 2013 | Rosii din Gradina

Lasa un comentariu

Daca ai cultivat acest soi, m-as bucura foarte mult sa stiu parerea ta, mai ales privind felul in care el s-a comportat in gradina ta. Nu uita sa precizezi zona unde se afla gradina ta, pentru a sublinia modul in care acest soi se adapteaza in diverse locuri din tara. In felul acesta vei ajuta multi gradinari sa aleaga rosiile cele mai potrivite pentru gradina lor. In numele lor, si al meu, iti multumesc.