Konigin der Fruhen

Konigin der Fruhen (KF) este o tomata originara din Germania. Este foarte rara. Despre aceasta rosie se vorbeste dinainte de 1889, dar prima atestare este o mentionare in catalogul Mauthner Budapest care dateaza din 1930. In prezent nu se comercializeaza, din care cauza este destul de dificil sa gasesti seminte din acest soi.

Tradus, numele ei inseamna ‘Regina timpuriilor’, ceea ce din capul locului ne da o serie de informatii. Vorbim cu alte cuvinte despre o rosie timpurie, a carei maturitate este acceptata a fi in jur de 65 – 75 de zile de la plantarea rasadului. Se mai spune, si este normal pentru o rosie cu maturitate timpurie, ca se comporta foarte bine la temperaturi reci.seminte de rosii

Konigin der Fruhen este o rosie cu crestere nedeterminata. Are un fruct de culoare rosie, cu forma turtita, de marime mica spre medie 80-120g, care are o mica depresiune in zona pedunculara. Fructul are o sensibilitate la crapare, din care cauza recoltarea trebuie facuta inainte de a se maturiza prea mult. Gustul este bun.

Una peste alta, KR ne aduce aminte de vechile rosii din gradina bunicilor, turtite si cu usoare creturi. Este o rosie productiva care ‘isi fabrica’ fructele in ciorchini de 4 pana la 8 rosii care au o cota normala de seminte.

Dezvolta o tufa robusta cu inaltimea de 1 metru care necesita sprijin. Frunza este normala. Rezistenta la boli este apreciata a fi normala.

2 Raspunsuri la Konigin der Fruhen

  1. Pingback: In loc de rosii, voi avea seminte? | Rosii din Gradina

  2. Pingback: Primele seminte de rosii pe 2013 | Rosii din Gradina

Lasa un comentariu

Daca ai cultivat acest soi, m-as bucura foarte mult sa stiu parerea ta, mai ales privind felul in care el s-a comportat in gradina ta. Nu uita sa precizezi zona unde se afla gradina ta, pentru a sublinia modul in care acest soi se adapteaza in diverse locuri din tara. In felul acesta vei ajuta multi gradinari sa aleaga rosiile cele mai potrivite pentru gradina lor. In numele lor, si al meu, iti multumesc.