Ţâţa Vacii Romaneasca

Rosia asta o am de la Tanti Fanica lu’ Brabete, iar dansa, cand mi-a dat niste seminte, trebuie sa fi avut-o in gradina de cel putin 15 ani. Probabil ca peste cativa ani o pot trece in categoria heirloom, adica a rosiilor care au fost ‘pasate’ in cadrul catorva generatii. Sanatosi sa fim.

Din capul locului va spun ca in lume exista si un soi cunoscut drept Cow’s Tit, adica, pe romaneste, tot Ţâţa Vacii. Am avut ambele soiuri in gradina anul acesta si pot spune ca nu prea seamana. Ale noastre sunt mai mici ca dimensiune si aduc mult mai mult ca forma cu o ţâţa de vaca. La fel de drept este ca anul secetos a impiedicat rosiile sa se dezvolte in voie, dar acestea au fost unele langa altele, infruntand aceleasi conditii, tocmai pentru comparatie. seminte de rosiiPe scurt, cele straine au fost mai mari, dar mai rare, si mi s-au parut mai pretentioase fata de conditiile de mediu. Ale noastre mai marunte, dar au produs ca nebunele. Se vede ca petrecand ani buni la Tanti Fanica in gradina, sunt mai adaptate, asa ca ma vad indreptatit ca pe ale noastre sa le individualizez drept Ţâţa Vacii Romaneasca, adica Romanian Cow’s Tit.

Ţâţa Vacii Romaneasca este un soi de rosii cu maturitate medie si crestere nedeterminata. La maturitate prezinta un fruct de culoare rosie, forma alungita cu o umflatura in partea de jos care se termina cu o parte ascutita ca un sfârc. Miezul este dens, nu prea zemos – poate si din cauza secetei – cu seminte putine si un gust bun. Sa faci bulion din aceste rosii este o alegere perfecta.

Tufa este viguroasa, dar sub un metru inaltime. Frunza este normala. Fructele sunt grupate cate 4-6 la un loc.

Rezistenta la mana a fost buna, dar au primit regulat ‘doza’ de zeama bordeleza. Alte boli n-am avut in gradina asa ca nu pot sa va spun mai mult, dar tanti Fanica mi-a spus ca nu sunt ‘debile’.
seminte de rosii

2 Raspunsuri la Ţâţa Vacii Romaneasca

  1. ovidiu says:

    Seamana foarte mult cu San Marzano

  2. Pingback: Mic dejun cu prunisoare | Rosii din Gradina

Lasa un comentariu

Daca ai cultivat acest soi, m-as bucura foarte mult sa stiu parerea ta, mai ales privind felul in care el s-a comportat in gradina ta. Nu uita sa precizezi zona unde se afla gradina ta, pentru a sublinia modul in care acest soi se adapteaza in diverse locuri din tara. In felul acesta vei ajuta multi gradinari sa aleaga rosiile cele mai potrivite pentru gradina lor. In numele lor, si al meu, iti multumesc.