Raport despre rosii si seminte

Ieri am stat mai toata ziua in gradina. Sper sa nu vorbesc intr-un ceas rau, dar am o vie frumusica pentru talentul si cunostiintele mele de viticultor. Se pare ca anul acesta e un sezon bun pentru struguri. Pana acuma m-am descurcat eu, dar ma gandesc cu groaza ce va fi la cules, pentru ca bunicul a pus numai struguri albi din aceia care se scutura foarte usor. Trebuie sa apelez, ca deobicei, la Coana Mare, care este foarte meticuloasa in astfel de cazuri. Dar merita efortul, iese un vin pe cinste, gras, care sta pe unghie, si cu o culoare si gust de nota zece.

Rosiile se descurca si ele bine. Daca s-ar mai domoli caldura asta, cred ca ar fi si mai bine, ar avea mai multe flori. Am constatat ca am cam uitat sa mai copilesc, dar de luni – ca maine am zi de pauza – le pun la respect.

Altceva nu mai am in gradina, in afara de niste ceapa, pe care am scos-o, uscat-o si pus-o in ladite, niste castraveti, dovlecei, fasole chinezeasca din aia lunga si ceva verdeata (tarhon in special, suntem inebuniti dupa el). A, am uitat, mai am si doua cuiburi de dovlecei spagetti. A zis domnu’ doctor sa nu ma ambalez anul acesta si l-am ascultat. Sa vedem ce va zice pentru la anu’
seminte de rosii
Rosiile se coc mereu, ca doar e plin sezon. Am niste soiuri interesante in partea pe care eu o numesc ‘laborator’, adica acolo unde incerc noile seminte de rosii. O sa va povestesc despre toate, dar pe rand.

De exemplu, pentru astazi v-am pregatit niste poze cu o tomata de culoare inchisa, neagra-maronie, Sinij. Daca memoria nu ma inseala, in ruseste cuvantul asta inseamna albastru. Dar, dupa cum v-am spus, rosiile nu sunt albastre, in ciuda numelui.

Ce este interesant la ele este faptul ca sunt printre putinele soiuri determinate care produc fructe de culoare inchisa. Este si destul de timpurie, adica tocmai pe gustul celor care vor sa iasa devreme pe piata cu astfel de rosii. Nu sunt mari, dar arata frumos si au gustul bun

Acuma, pe internet am gasit si o ‘blue tomato’, adica una albastra. Sa fi facut cineva vreo incurcatura cu semintele mele? Voi face sapaturi.

This entry was posted in Adiacente, Ganduri de sezon, Soiuri de rosii and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Lasa un comentariu

Daca ai cultivat acest soi, m-as bucura foarte mult sa stiu parerea ta, mai ales privind felul in care el s-a comportat in gradina ta. Nu uita sa precizezi zona unde se afla gradina ta, pentru a sublinia modul in care acest soi se adapteaza in diverse locuri din tara. In felul acesta vei ajuta multi gradinari sa aleaga rosiile cele mai potrivite pentru gradina lor. In numele lor, si al meu, iti multumesc.