Seminte de rosii pentru sanatate

Rosiile mele se descurca din ce in ce mai bine sub soarele arzator al lui august. Fac si eu tot ce pot ca sa le ajut, dar este si meritul lor. Cred ca cineva spunea ca rosiile sunt plante care iubesc sa stea cu capul in soare si picioarele in apa. Apa le dau din belsug, soare este cat cuprinde.

N-am reusit sa mai recoltez nimic in ultimele zile. Sunt sperante destule prin vrejuri, dar mai trebuie asteptat. Totusi, vom discuta despre ceva, un soi de rosii care m-a facut curios.

Din Italia, amicul Mario mi-a trimis cateva seminte de Antho Violettrot. Cercetand, am vazut ca in ultima vreme este o moda printre ‘rosiori’ sa cultive rosii ‘Antho’. Antho vine de la Anthocyanina care este un antioxidant foarte puternic. O definitie ne spune ca “anthocianinele sunt pigmenți flavonoizi de culoare albastră, violetă sau roșie care se găsesc în plante”. La un moment dat fusesera identificate peste 635 de antocianine diferite. Ca sa scurtam, rosiile (in respect fata de definitia de mai sus) contin anthocyanina, cele mai bogate fiind cele de culoare albastra, violeta sau de nuante apropiata. Pentru ca vorbim despre rosiile din gradina mea, cred ca si Alice’s dream intra in categoria ‘Antho”
seminte de rosii

Am mai citit ca multe laboratoare mari ale lumii cerceteaza efectele consumului de rosii din categoria “antho”. Evident, consumul de antioxidanti (nu neaparat din rosii) ajuta organismul.

Iata cateva beneficii:
Consumul zilnic a una până la două (in mod ideal, mai multe) portii de alimente bogate in anthocyanina

1. poate proteja de probleme de tensiune arteriala si arterioscleroza;
2. scade concentratia de zahar din sange si urina (diabet);
3. poate reduce riscul de dezvoltare a diferitelor tipuri de cancer;
4. protejaza memoria, imbunatateste coordonarea functiilor neuronale la populatiile mai în varsta;
5. imbunatateste performatele fizice;
6. contrinuie la imbunatatirea generala a vederii, dar in special a celei pe timp de noapte.
seminte de rosii
Acuma, sa nu credeti ca rosiile sunt singurele purtatoare de anthocianina. Mai putem aminti ca facand parte din categoria antho si coacazele, murele, ciresele negre, strugurii negri (chiar si vinul dar nu exagerati), ceapa rosie, varza rosie, porumbul rosu (albastru) si cate or mai fi. Doar ca pentru mine cel mai simplu si placut este sa cultiv rosii.

This entry was posted in Chestiuni tehnice, Ganduri de sezon, Soiuri de rosii and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Lasa un comentariu

Daca ai cultivat acest soi, m-as bucura foarte mult sa stiu parerea ta, mai ales privind felul in care el s-a comportat in gradina ta. Nu uita sa precizezi zona unde se afla gradina ta, pentru a sublinia modul in care acest soi se adapteaza in diverse locuri din tara. In felul acesta vei ajuta multi gradinari sa aleaga rosiile cele mai potrivite pentru gradina lor. In numele lor, si al meu, iti multumesc.