Seminte de rosii bine pastrate

Orice recolta incepe de la seminte. Asa ca indiferent daca faceti parte dintre aceia care au recoltat seminte de rosii din soiurile pe care le-ati cultivat in gradina voastra sau daca ati cumparat seminte de la altcineva, aveti de rezolvat o problema importanta, si anume sa le pastrati in bune conditii astfel ca in primavara sa va fie de folos.

Daca urmati aceste instructiuni, veti economisi timp si bani si va veti asigura de o recolta buna.

1. Daca ati colectat seminte de rosii de la propriile voaste plante, atunci primul lucru este sa le uscati. Cel mai usor este sa le intindeti pe ziare si sa le lasati in aer liber, dar la umbra, timp de o saptamana. In loc de ziare puteti folosi servetele (prosoape) de hartie. Daca dupa ziare semintele uscate se aduna destul de usor, dupa servetele operatia este mai dificila, asa ca nu va mai chinuiti si lasati-le asa. In primavara rupeti cate o samanta si plantati-o cu hartie cu tot.
seminte de rosii
In cazul in care uscati mai multe soiuri de seminte de rosii, nu uitati sa notati pe suport (ziar, servetel) si cum le chiama.

2. Dupa uscare, semintele de rosii se pastreaza bine in pungi de plastic zip care se sigileaza cel mai usor si bine. Pot fi folosite si pungi de hartie ca cele de la farmacie, numai ca trebuie folosita o mica banda de scotch. Si pentru ca a venit vorba despre farmacie, sunt bune si recipientele diferitelor medicamente. Etichetati (atentie iarasi) fiecare punga, plic, etc si introduceti-le intr-un container (cutie) mai mare ca sa fie toate la un loc si sa nu stea imprastiate.

Cat despre locul de depozitare, ganditi-va ca daca semintele vor sta la caldura si umiditate vor incolti, asa ca gasiti-le un loc uscat si nu prea calduros. Unii se simt multumiti pastrandu-le in frigider, dar eu ma simt linistit stiind ca am seminte de rosii depozitate intr-o cutie veche de pantofi bagata sub pat.

3. Pastrați semintele uscate. Pentru asta este bine sa puneti in cutia cea mare 1-2 pachete de silicagel. Acestea pot fi cumparate sau salvate din alte pachete. In cazul unei depozitari mai indelungate, inlocuiti silicagelul la fiecare 6 luni.

4. Etichetati semintele pentru a va feri de incurcaturi. Nu uitati sa adaugati si data, pentru ca aceste seminte de rosii sunt valabile si viabile trei-patru ani. Ele sunt bune si daca sunt mai vechi, numai ca puterea lor germinativa va scadea si cu timpul vor rasari una din doua seminte de rosii sau una din trei si asa mai departe.

5. Daca depozitati semintele in frigider, atunci inainte de fiecare manipulare scoateti afara cutia cea mare si lasati o perioada semintele sa ia temperatura camerei si numai dupa asta puteti deschide plicurile (pungile) cu seminte.

6. Acceptati faptul ca exista pierderi. Oricat ati fi de organizati, metodici si atenti, trebuie sa intelegeti ca unele seminte nu vor germina bine. Vor exista si accidente si greseli, pentru ca, toata lumea stie, greseala este mai desteapta decat noi.

This entry was posted in Chestiuni tehnice, Ganduri de sezon and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Lasa un comentariu

Daca ai cultivat acest soi, m-as bucura foarte mult sa stiu parerea ta, mai ales privind felul in care el s-a comportat in gradina ta. Nu uita sa precizezi zona unde se afla gradina ta, pentru a sublinia modul in care acest soi se adapteaza in diverse locuri din tara. In felul acesta vei ajuta multi gradinari sa aleaga rosiile cele mai potrivite pentru gradina lor. In numele lor, si al meu, iti multumesc.