Printre rasaduri

In dimineata asta m-am uitat printre rasaduri. Cele timpurii merg bine, pe multe dintre ele, majoritatea de fapt, chiar le-am repicat

Stupice par a sta cel mai bine. Urmeaza Matina, asemanatoare celor Stupice, dar mai productive. Stupice insa, sunt mai gustoase. Mai am Bloody Butcher, un soi dezvoltat, se zice, de olandezi, Mano, care se vrea o replica ungureasca la Stupice. Am si Timpurii de Tiganesti si Königin der Frühen (Regina Timpurie), despre care nu stiu absolut nimic. Bine arata si Outdoor Girls si Yellow Taxi. Cred ca am niste poze dinainte de repicare. O sa le caut.

Matina - inainte de repicare

Matina – inainte de repicare

Dintre romanesti am Buzau 50, Dacia-Pontica si Unibac-Unirea.

Am constatat ca soiurile timpurii sunt in marea lor majoritate determinate, pitice si cu fructe de marime mica. Pare logic sa fie pitice si cu fructe mici. Deoarece se coc repede, nu au timpul necesar sa dezvolte o tufa inalta si fructe mari. Inca nu gases o explicatie privind faptul ca in majoritatea cazurilor sunt determinete, dar sunt abia la inceputul gradinaritului.

O exceptie fericita pare a fi Buzau 50. Sunt timpurii, dar nedeterminate si cu un fruct de 250g in medie. Cresc inalte de peste 1,5m. Cel putin asa zice cartea, anul acesta le cultiv pentru prima oara.

Tura a doua de rosii nu merge chiar asa de bine. Sper sa-si revina ca sa avem despre ce discuta

This entry was posted in Ganduri de sezon and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

2 Raspunsuri la Printre rasaduri

  1. Brindusa says:

    Frumoase, sa rodeasca si sa fie sanatoase!

Lasa un comentariu

Daca ai cultivat acest soi, m-as bucura foarte mult sa stiu parerea ta, mai ales privind felul in care el s-a comportat in gradina ta. Nu uita sa precizezi zona unde se afla gradina ta, pentru a sublinia modul in care acest soi se adapteaza in diverse locuri din tara. In felul acesta vei ajuta multi gradinari sa aleaga rosiile cele mai potrivite pentru gradina lor. In numele lor, si al meu, iti multumesc.