Pasul VI: Pregatim pregatirea solului pentru semintele de rosii

De vreo doua zile incerc sa vad cam ce seminte de rosii voi pune anul acesta in lucru. Am o gramada de optiuni. Prieteni noi si vechi si-au facut din plin datoria si m-au aprovizionat cu fel de fel. Cred ca mai trebuie inca 2-3 zile de gandire adanca. Pe urma e nevoie de putere si sanatate. Doamne-ajuta!

Revenind la tema gradinii, am avut mari ezitari pana sa abordez pasul acesta. Este vorba despre pregatirea solului. Daca va uitati pe fereastra o sa fiti de acord cu mine ca este total nepotrivit timpul de afara cu activitatea despre care va voi ‘coferentia’.

De fapt si de drept, pregatirea solului se face inca din toamna. Cu alte cuvinte, pana acum trebuiau realizate mai multe operatiuni, dar asta este, daca acum m-am gandit sa dezbat problema unei gradini, acum discutam si pasul acesta. Cel putin sa ne pregatim pentru ce va sa fie, pentru ca, vrem-nu-vrem, primavara va ajunge si pe la noi. Si pentru ca acest fapt este inevitabil, macar sa fim in regula cu toate cele.
seminte de rosii
In primul rand trebuie sa fim pregatiti sa sapam. Pentru aceasta trebuie sa ne procurmm din timp cele necesare. Cea mai de baza este cazmaua. Asta pentru ca cea mai buna sapatura este cea adanca, la 30cm. Daca va permiteti si mai ales daca aveti o suprafata mai maricica, luati un motocultor. Unii ii zic motosapa, dar sunt doua lucruri distincte. Motocultorul iti permite sa spargi solurile cele mai dure si intelenite. Dupa ce a trecut motocultorul, vine motosapa si amesteca, faramiteaza, omogenizeaza. Motosapa este foarte buna ca sa amestece ingrasemintele in sol. O sapatura buna se face cu motocultivatorul.

Acum ar fi bine sa faceti un test al solului, este chiar foarte potrivit momentu. Daca va iese un sol acid, atunci il puteti corecta cu calcar (arhicunoscutul var praf). Daca va rezulta un sol alcalin, atunci cel mai bun amendament ar fi un sol de padure bogat in ace de pin, dar si un gunoi de grajd poate duce la ceva bun.

O ultima fraza: atentie la ingraseminte. Cand va veni vremea nu exagerati, ca ce este mult nu e bun. Mai ales daca aveti de gand sa folositi produse din comert, cititi bine instructiunile si confromati-va.

This entry was posted in Chestiuni tehnice, Ganduri de sezon and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Lasa un comentariu

Daca ai cultivat acest soi, m-as bucura foarte mult sa stiu parerea ta, mai ales privind felul in care el s-a comportat in gradina ta. Nu uita sa precizezi zona unde se afla gradina ta, pentru a sublinia modul in care acest soi se adapteaza in diverse locuri din tara. In felul acesta vei ajuta multi gradinari sa aleaga rosiile cele mai potrivite pentru gradina lor. In numele lor, si al meu, iti multumesc.