Sa mergem mai departe cu gradina noastra. Mergem, mergem, dar acumaiar vine un moment din acela in care stam si gandim.
Ce facem acum? Pai trebuie sa facem un plan, o schita a gradinii noastre. Cel mai bine ar fi sa facem un desen la scara, adica respectand anumite proportii. Apoi trebuie sa marcam unele lucruri existente in teren, cum ar fi un copac, un arbust, sursa de apa daca e in zona respectiva si alte lucruri de care va veti impiedica. Marcati si zonele mai umbrite, si cele cu soare permanent ca sa stiti ce trebuie pus prin fiecare coltisor.
Daca faceti planul unei gradini de legume, atunci desenati si cai de acces necesare pentru lucrari de ingrijire, intretinere si, mai ales, de recoltat, Inaginati cam pe unde faceti razoarele si ce puneti in fiecare. Daca tineti cont de densitatea de plantare, veti afla usor cam de cate fire aveti nevoie.
Daca faceti planul unei gradini de flori, ar fi frumos sa colorati spatiile in functie de ce veti planta. Asa veti alatura culori care se potrivesc, adica se asorteaza. Poate ca nu v-ati gandit, dar si acest lucru contribuie la estetica si farmecul unei gradini.
Desenul la scara va va ajuta sa calculati ce va trebuie pentru o buna irigare. Macar la lungimea furtunului nu trebuie sa aveti probleme. Mai puteti gandi pe unde aduceti materialele necesare, pe unde evacuati resturile rezultate de pe urma ingrijirii plantelor si solului. Si daca va asezati mai bine si luati lucrurile in serios, va veti gandi la o gramada de alte lucruri.
Si sa mai zica cineva ca gradinaritul nu este activitate intelectuala.