Mana este o problema foarte importanta pentru gradinari, pentru ca daca boala este neglijata, ea poate distruge in totalitate cultura de rosii. Ea se observa mai ales pe frunze, unde apar pete inchise la culoare care cu timpul se brunifica. Pe partea inferioara a frunzelor, in dreptul petelor, apare un puf albicios, iar ele se rasucesc, se ofilesc. Pe fructe, atacul se manifesta prin aparitia unor pete verzi-galbui, care se brunifica si acopera fructul in totalitate
Mana este generata de o ciuperca, phytophthora infestans, care se dezvolta foarte bine in perioade ploioase, umede, cu ceata, condens, etc.
O sa-mi spuneti, mai ales cei din sud, ‘ce legatura avem noi cu mana, cand avem temperaturi de peste 30 aproape zilnic?’. In primul rand, ce scriu eu sper ca citeste multa lume si in alte parti ale tarii stuatia sta cu totul altfel. Apoi, chiar si pentru cei din sud, trebuie amintit ca in perioadele caniculare pericolul de mana vine de la irigatia necorespunzatoare, care poate crea microclimatul favorabil dezvoltarii ciupercii. Si, nu in ultimul rand, perioadele caniculare alterneaza cu unele ploioase, foarte umede.
Deci, o prima masura de protectie este sa nu udati atunci cand solul este incins. Cel mai bine este sa folositi racoarea diminetii. Este preferabil sa folositi apa calduta (incalzita la soare) nu direct din fantana. Daca se poate.
O alta masura, care trebuie luata concomitent cu cea de sus, este eliminarea frunzelor de la baza plantei care au contact cu solul sau stau foarte aproape de el si care pot fi ‘puntea de legatura’ prin care ciuperca agreseaza planta.
Apoi, daca plantele sunt puse mai rar, se reduce riscul de contaminare prin atingere directa.
Se vorbeste in ultima vreme despre soiuri rezistente la mana. O rezistenta 100% nu exista, doar ca sunt unele soiuri mai rezistente, iar altele mai sensibile. Ca si la oameni, unii au fumat pana la 100 de ani. Dar putem ajuta planta sa fie mai rezistenta daca avem rasaduri sanatoase. Mergand inapoi, avem rasaduri sanatoase din seminte sanatoase. Prin urmare, inainte de a semana, incalziti un vas cu apa pana la temperatura de 50 de grade Celsius, dupa care scufundati semintele in apa timp de 10 minute.
Cand plantele se dezvolta, metoda cea mai comuna de combatere a manei este stropirea cu diverse solutii. Daca se poate, urmariti stirile meteo si stropiti inainte de ploaie, in baza principiului care spune sa bati copilul inainte de a sparge urciorul, nu dupa.
In titlu am precizat ca ne vom acupa doar de solutii bio. Contrar unor pareri, zeama bordeleza in concentratie 1 – 1,5 % este totusi, conform normelor europene, o solutie bio daca sulfatul de cupru este cumparat din magazine de specialitate si nu se depaseste norma de 3kg la hectar.
Din experienta, cea mai simpla si eficienta metoda bio de combatere a manei este stropirea saptamanala cu solutie laptoasa. Pentru aceasta aveti nevoie de 1 litru de lapte degresat sau zer (e foarte bun) la 9 litri de apă, la care adaugati 2ml (cam 30-35 picături) de tinctură de iod. Aplicati tratamentul in special la plantele tinere.
O solutie la fel de simpla este usturoiul, sespre care se spune ca este un antibiotic natural, dusman de moarte al ciupercilor si bacteriilor. Pentru acest tratament, trebuie preparat din timp maceratul de usturoi, care va feri planta de ciuperca manei. El se se prepara cam asa: intr-un borcan de 800ml punem 125 gr de usturoi necuratat dat prin masina de tocat. Acoperim cu apa si punem borcanul la pastrare intr-un loc intunecat şi cald timp de 5 zile. Apoi, lichidul se strecoara si se pune in recipiente de sticla, de preferinta intunecate. Pentru stropire vom lua cate 60 ml de macerat la 10 l apa „stată” si mai punem si 2-3 linguri de sapun lichid. Cu solutia aceasta stropim rosiile cam de 4 – 5 ori in toata perioada de vegetatie. Daca situatia din teren face ca mana sa persiste atunci se poate stropi ceva mai des.