Astazi a incercat de doua ori sa ploua, dar nimic serios, Vad ca cerul este inca intunecat si prognoza anunta o posibila ploaie dupa miezul noptii. Ma rog sa am noroc, o ploaie bunicica ar rezolva o problema pentru care, altfel, ar trebui sa ma impart in mai multe locuri, ceea ce ar fi destul de dificil.
Astazi o sa discutam despre o convingere a mea legata de aceste seminte de rosii pe care le opresc in fiecare an. V-am descris procesul de fermentare si dezinfectare prin care se pot obtine seminte bune si sanatoase. V-am povestit si despre modul in care in anumite situatii mai scurtez acest proces. Dupa ce ati parcurs unul dintre aceste procese sau un altul agreat de voi, urmeaza o alta faza: uscarea semintelor.
Aparent lucrurile stau simplu. Se ia cantitatea de seminte de rosii rezultata si se pune in strat subtire pe o hartie absorbanta (sugativa, filtru, servetel, ziar, etc), dupa care se expune intr-un loc ferit de curenti. Aici vreau sa va spun ceva. In experienta mea de aproape zece ani, am constatat ca semintele care au stat la uscat in plin soare au o putere de germinatie mai mica. Nu am notiunile necesare ca sa-mi explic ce se intampla, dar ceea ce v-am spus este o constatare frecventa.
Si mai mult decat atat, recent am gasit pe undeva pe internet mentiunea ca temperatura de uscare trebuie sa nu depaseasca 48 de grade (Celsius). O sa zambiti si-o sa-mi spuneti ca nimeni nu usuca seminte de rosii in cuptorul de la aragaz. Nu uitati insa ca, meteorologic, temperatura se ia la umbra si la un punct situat la 2m deasupra solului. Asa ca, atunci cand sunt 35 de grade, n-ar fi exclus ca in lumina soarelui temperatura sa fie apropiata de 50. Si ar mai fi o problema, ati simtit ce tare arde uneori soarele prin parbrizul masinii? Probabil ca atunci cand razele trec printr-un geam se produce un efect asemanator ca si cand ar trece printr-o lupa. Nimic mai usor ca temperatura sa depaseasca 50 de grade.
Prin urmare, pentru o mai buna germinare, va indemn la prudenta. Nu uscati seminte de rosii in lumina solara directa. Daca le puneti in balcon sau in camera in apropierea ferestrei, asigurati-va ca razele soarelui care vor patrunde prin geam nu vor cadea direct peste seminte.