Cultura pe soluri grele

Facand o scurta recapitulare, solul greu este slab aerat si prin urmare predispus la compactare. Temperatura lui este mai scazuta. Are o capacitate mai mare de retinere a apei si substantelor nutritive. Prezenta lutului si/sau argilei face solul mai putin permeabil, impiedicand apa si alte elemente sa ajunga mai adanc. Dupa ploaie, pe un sol greu se observa balti dupa care pamantul crapa. Daca in urma irigarii apa balteste, aparitia crapaturilor este inevitabila

Repercusiunile asupra culturii deriva din aceste caracteristici. Temperatura scazuta conduce la o slaba germinare, solul compact impiedica formarea si fixarea radacinilor, umiditatea de suprafata este sursa multori boli, iar crapaturile impiedica dezvoltarea normala a radacinilor si le usuca.

Pe langa corectiile pe care le poti face arand pamantul si folosind adaosuri (amendamente) specifice, deficientele mai pot fi corectate si prin tehnologia de cultura.razoare

Razoarele suprainaltate pot avea multe avantaje atunci cand ai de a face cu un tip de sol greu. Construirea razoarelor produce afanarea pamantului si introducerea biomasei ajuta la aerarea lui. Cum aerul nu conduce caldura, un sol bine aerat are o temperatura mai ridicata decat unul compact, care balteste.

O tehnologie mai costisitoare este prezentata in poza alaturata.
razoare
Presupune ceva cheltuiala, dar intre cele patru scanduri se poate obtine amestecul de sol care se doreste. Punand in balanta rezultatele mai bune, munca mai putina si efectul estetic se poate ajunge la concluzia ca investitia merita facuta.

Pierderea de temperatura din sol se poate combate si prin crearea unor structuri de protectie impotriva vantului, cum ar fi garduri vii, randuri de vie sau pomi. Acestea impiedica circulatia masiva a maselor de aer care racesc pamantul. Chiar si microorganismele care traiesc in sol sunt mai active la temperaturi mai inalte. Descompunerea are loc mai repede si producerea unui humus de buna calitate pentru plante se produce intr-un timp mai scurt.

This entry was posted in Chestiuni tehnice and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

2 Raspunsuri la Cultura pe soluri grele

  1. Brindusa says:

    Eu am asa ceva pentru castraveti dar la o scara mai.mica.

  2. Mirelun says:

    Am si eu un asemenea razor inaltat, si incepator fiind (anul trecut a fost primul an in care am cultivat ceva in gradina) razorul mi-a fost de mare ajutor . Am ingropat resturi de lemn vechi la o adancime de 50 – 60 cm si am ridicat nivelul solului cam cu 25 cm , am pus rama si apoi am plantat salvie, rozmarin, oregano , busuioc. Diferenta fata de cele plantate in solul normal a fost vizibila . Acest lucru m-a incurajat si am trecut la plantarea rosiilor , vinetelor , ardeilor. Am mulcit cu fan si am plantat si craite. Acum am in patul inaltat salata rosie pe care am plantat-o in toamna si astept cu nerabdare sa vad cum se va dezvolta.

Lasa un comentariu

Daca ai cultivat acest soi, m-as bucura foarte mult sa stiu parerea ta, mai ales privind felul in care el s-a comportat in gradina ta. Nu uita sa precizezi zona unde se afla gradina ta, pentru a sublinia modul in care acest soi se adapteaza in diverse locuri din tara. In felul acesta vei ajuta multi gradinari sa aleaga rosiile cele mai potrivite pentru gradina lor. In numele lor, si al meu, iti multumesc.