Cod galben de mana

De vreo doua zile ploua, ploua binisor. A mai dat o ploaie buna si cu vreo 4-5 zile inainte. De fapt, saptamana ce tocmai a trecut a fost caracterizata prin ploi si instabilitate pe tot teritoriul tarii. Urmeaza, ne promit meteorologii, o vreme calduroasa, poate prea calduroasa pentru sfarsit de mai si inceput de iunie. Dar asta este, n-avem ce face, vremea, ca si vremurile, sta ea deasupra noastra si face cum vrea ea.

Intr-un fel ploaia a prins bine. In camp, cel putin in Oltenia mea, se simtea un deficit de apa, asa ca lucrurile s-au mai reglat. Si in gradina a fost benefica, mai ales ca in zona a cazut linistita si curata.

Dar umezeala produsa in urma caderii precipitatiilor ascunde si o problema care, daca este ignorata, poate cauza mari neajunsuri. Este vorba despre mana. Si rosiile sunt printre cele mai afectate.
mana la tomate
Mana este o boala declansata de o ciuperca, si dezvoltarea ei este favorizata de umezeala din sol si atmosfera. Daca nu este luata in serios, atacul manei poate fi devastator asupra culturilor de rosii. Efectul maxim este asupra fructelor apropiate de faza de parguire si daca lasam mana sa-si faca de cap, putem avea nesansa de a nu gusta macar o rosie.

Prin urmare, imediat de solul permite, trebuiesc luate masuri. In primul rand se indeparteaza frunzele care ating solul, apoi cele afectate de boala. Acestea se recunosc dupa faptul ca pe ele apar pete galbene, care apoi devin maronii, iar pe spatele frunzei se formeaza un praf albicios. Mare atentie, frunzele eliminate se colecteaza si se arunca undeva departe de cultura.

Apoi este necesara o stropire. Anul trecut eu am experimentat cu bune rezultate zerul de la branza. Am amestecat 2 litri de zer cu 8 litri de apa si am stropit regulat. Tratamentul este bun si ca forma preventiva si impotriva bolii deja instalate. Am citit ca daca se foloseste lapte, atunci ar fi suficient 1 litru de lapte la 9 litri de apa si ca efectele sunt chiar mai bune. Dar eu am fost multumit si de zerul primit de la vecini, dat o data la doua saptamani. Tratamentul se face dimineata.

Daca a doua zi mai dati si o sapa, sa vedeti veselie.

Pentru cei care nu tin neaparat la conditii bio, Bravo este o solutie de tratament preventiv, iar straopirea cu Dithane o masura impotriva manei deja instalate. Solutiile cuprice sunt bune si ele, dar cam afecteaza florile.

Cei care cultiva in solarii, nu au probleme legate de umezeala provocata in sol in urma ploilor. In spatiile inchise, necazul este condensul si atmosfera incarcata de vapori. Din aceasta cauza, trebuie asigurata o aerisire buna

This entry was posted in Chestiuni tehnice and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

4 Raspunsuri la Cod galben de mana

  1. dan mihai says:

    buna ziua! solutiile cuprice afecteaza florile daca se poate niste detalii. sau poate chiar un articol dedicat.
    se pot face analogii si cu ardeii , vinete , pomi fructiferi….. multimesc! toate cele bune dumneavoastra!

    • Valerian says:

      Nu mai stiu unde am citit, probabil ca daca ne uitam pr Google gasim ceva. In orice caz, acesta este motivul pentru care am renuntat la zeama bordeleza in favoarea Dithane. In plus, Dithane are si un spectru mai larg. Cred ca problema florala se poate extinde si la ardei vinete si pomi fructiferi. Daca ma gandesc bine, pomii fructiferi se stropesc (nu cu zeama bordeleza) abia atunci cand s-au scutursat 3/4 din flori. Probabil ca florile sunt afectate de mai multe substante, nu numai de cele cuprice.

  2. nelucraciun says:

    Valerian, am un articol nou pe blog. În prim-plan, tomatele Stupice care au început să se coacă. Dar și tomatele englezești rezistente la mană, la toate tulpinile din Marea Britanie, Crimson Crush.
    Pe aici e secetă mare, mâine mă duc să ud grădina de la țară, cât m-or lăsa furtunele (am mai cumpărat două) și apa din fântână.
    https://nelucraciun.wordpress.com/2017/06/04/a-mai-trecut-o-luna/

    • Valerian says:

      Felicitari pentru gradina frumoasa.
      Da, Stupice sunt niste rosii de toata isprava.
      Cred ca am mai spus-o, daca ar trebui sa ma mut pe o insula, ar fi printre 10 lucruri pe care as vrea sa le iau cu mine.

Lasa un comentariu

Daca ai cultivat acest soi, m-as bucura foarte mult sa stiu parerea ta, mai ales privind felul in care el s-a comportat in gradina ta. Nu uita sa precizezi zona unde se afla gradina ta, pentru a sublinia modul in care acest soi se adapteaza in diverse locuri din tara. In felul acesta vei ajuta multi gradinari sa aleaga rosiile cele mai potrivite pentru gradina lor. In numele lor, si al meu, iti multumesc.