In cele ce urmeaza va voi prezenta un scurt ghid despre cum sa alegeti soiurile de rosii care sunt nimerite pentru gustul si gradina voastra. Vestea buna este ca le puteti alege de aici, aveti peste 155 de optiuni de seminte de rosii
Asa cum v-ati convins parcurgand lista mea de seminte de rosii, tomatele sunt disponibile intr-o gama imensa de dimensiuni, forme si culori. Ar fi o adevarata nebunie sa le cultivati pe toate, o nebunie frumoasa recunosc, dar totusi … Pentru a va ajuta sa va restrangeti alegerile va voi da cateva ponturi. Asa ca stati aproape.
De la nord la sud, de la est la vest, in toate gradinile rosiile sunt cele mai populare legume. Dar si gusturile sunt foarte diverse. Unora le plac rosiile rosii, altora galbene, portocalii, verzi, albastre, multicolore sau care mai sunt. Unii prefera rosiile de marimea unei monede, intimp ce altii doresc rosii mari cat un pepene. Unii vor rosii mai dulci, altii mai acrisoare.
Din fericire exista soiuri de rosii care se potrivesc cu gustul fiecaruia in parte si va asigur ca parcurgand lista cu seminte de rosii, toata lumea va fi multumita
Va promisesem mai sus sa va dau cateva ponturi care sa va ajute se decideci ce varietati de rosii ar fi bine sa cultivati in gradina voastra. Iata o scurta lista de insusiri pe care ma gandesc ca ar trebui sa le luati in considerare
1. Rezistenta la boli
2. Tipul (modul) de crestere
3. Timpul de ajungerea la maturitate
4. Aroma si textura miezului
Sa le luam pe rand si sa vorbim despre fiecare.
1. Rezistenta la boli este o insusire importanta, deoarece vulnerabilitatea la o serie de boli poate slabi planta ?i, implicit, ii reduce productivitatea. Sa nu va imaginati ca veti gasi rosii imune la vreo boala anume, asa ceva inca nu exista. Dar sunt unele rosii care sunt mai sensibile decat altele si care se resimt la cel mai slab atac. Se ridica aici doua probleme sau una, dar cu doua aspecte. In primul rand chiar daca soiul este rezistent, nu trebuiesc neglijate tratamentele de preventie, pentru ca asa cum am mai spus, nu exista rosii complet imune si o boala instalata face ravagii indiferent de rezistenta plantei. In al doilea rand, soiurile mai vulnerabile nu trebuiesc total respinse pentru ca ele ar putea avea alte insusiri remarcabile cum ar fi gustul sau textura miezului, numai ca ele trebuie tratate cu mai multa atentie si rigurozitate decat celelalte. Analizand insa rezistenta la boli, stiti mai exact ce aveti de facut
2. Tipul de crestere separa rosiile in doua categorii: determinate si nedeterminate. Soiurile de rosii determinate cresc pana la o anumita inaltime, cupa care cresterea este stopata si ele se concentreaza asupra producerii si coacerii (maturizarii) fructelor. Pe cale de cosecinta, soiurile determinate dau toata productia intr-un timp scurt de 2-3 saptamani dupa care drezvoltarea lor inceteaza si pot fi inlaturate din gradina. Nedeterminatele, din contra, cresc permanent in inaltime si teoretic ar tot creste daca conditiile de mediu n-ar deveni nefavorabile. Ele produc flori in permanenta si fructifica pe etaje cam la 2-3 saptamani distanta. Prin urmare ele produc fructe in permanenta, dar din ce in ce mai mici pe masura ce etajele sunt mai sus, din care cauza la un moment dat este bine (dupa 5-6 etaje) sa fie carnite adica sa li se taie varful.
Teoretic, o planta da cam aceiasi cantitate de fructe, cu un plus pentru cele nedeterminate. Daca avem acelasi numar de plante ar trebui ca, teoretic, sa obtinem cam aceiasi cantitate de fructe, numai ca la determinate le obtinem intr-un interval scurt de 2-3 saptamani, iar la celelalte pe durata intregului sezon.
Cum este mai bine? Depinde. Daca va place sa faceti bulioane, paste, sucuri, etc poate ca este preferabil sa aveti o cantitate mai mare de perelucrat pentru ca tot va apucati de treaba si bagati sculele in lucru, adica sunt bune determinatele. Ca sa aveti in permanenta o rosie proaspata pe masa sunt bune nedeterminatele.
Alta problema legata de alegerea soiurilor de rosii in functie de tipul de crestere este faptul ca nedeterminatele au nevoie de sprijin mai mult si mai solid pentru ca ele cresc permanent si sunt mai inalte. Apoi nedeteminatele au nevoie de mai multa ingrijire, odata ca timp pentru ca se dezvolta in permanenta si pe urma ca operatii, fiind cunoscut faptul determinatele nu se copilesc.
Pana la urma, sunt bune si unele si altele, daca aveti timp, spatiu si putere de munca. Dar puteti jongla usor cu aceste constrangeri daca alegeti sa plantati mai multe culturi succesive de determinate, astfel incat ele sa intre pe rod unele dupa altele. Sau puteti planta un n umar mare de nedeterminate si veti avea si ce prelucra la un moment dat, dar si rosii proaspete in permanenta.
Cu titlu orientativ trebuie sa stiti ca de regula rosiile pentru paste si cele mai timpurii sunt determinate si au o inaltime in jurul a 1m. Rosiile cu fructe mari sau cu fructe mici tip cherry sunt nedeterminate
3. Timpul de ajungere la maturitate imparte rosiile in trei mari categorii: timpurii, medii(de sezon) si tarzii. In principiu, de la punerea semintei in pamant timpuriile fructifica in 100 – 120 de zile, in timp ce mediile si tarziile in 120-130, respectiv peste 130 de zile. Sigur ca cifrele sunt riguroase si perioadele respective se refera la cazul in care plantele au conditii optime de dezvoltare. Uneori acest timp este dat de la faza de rasadire (plantare in locul definitiv). Daca acceptam ca un rasad bun se dezvolta cam in 6 saptamani, atunci conform acestui criteriu cele trei grupe s-ar caracteriza inurmatoarele perioade: 55-75 zile pentru rosiile timpurii, respectiv 75-85 si peste 85 de zile pentru celelalte.
Timpul de maturitate este un criteriu fundamental daca cultivati intr-o zona in care verile sunt scurte. Altfel, alegeti rosii timpurii daca aveti nevoie sa le obtineti mai devreme, in timp ce rosiile mari si dulci au nevoie de mai mult timp in care sa acumuleze nutrienti si caldura solara.
4. Aroma si textura sunt atribute care se conformeaza gusturilor si obiceiurilor noastre. Bulioanele au nevoie de o pulpa densa, salatele sau consumul pe platou de aroma deosebita, de o anumita aranjare estetica a culorilor. Mancarurile gatite au nevoie de rosii mai zemoase. Daca va place o rosie langa o branza buna si un ardei corespunzator ar fi bune unele nu prea dulci. Daca trebuie sa le transportati distante lungi ar trebui unele mai tari.