Rosii cu crestere determinata / nedeterminata

In functie de modul de crestere, soiurile de rosii se impart in doua mari categorii: soiuri cu crestere determinata (limitata) si soiuri cu crestere nedeterminata (continua).

Soiurile de rosii cu crestere limitata (determinata) cresc pana la o anumita inaltime dupa care se opresc. Rosiile din aceasta categorie fac un singur rand de flori intr-o perioada scurta de timp si, ca o consecinta fireasca,  fructele (rosiile) se vor coace cam toate odata. Oprirea din cresterea in inaltime inseamneaza si oprirea din vegetatie. Ca urmare, dupa recoltare, cultura rosiilor cu crestere determinata poate fi desfiintata. Producand cantitati mari de rosii intr-o perioada scurta de timp, soiurile de rosii cu crestere determinata sunt foarte bune pentru procesare casnica sau industriala. Multi gradinari le prefera pentru ca sunt mai usor de intretinut: nu se copilesc, nu se carnesc si fiind scunde nu au nevoie de sprijin deosebit (araci, tutori, sfori de conducere)

Spre deosebire de acestea, soiurile cu crestere nedeterminata (indeterminata, continua) cresc, infloresc si fructifica pe toata perioada de dezvoltare, respectiv pana cand sunt distruse de primele brume ale toamnei. Din aceasta cauza rosiile nedeterminate au o talie destul de inalta. Desi este foarte clar, trebuie sa subliniez ca avantajul soiurilor de rosii cu crestere nedeterminata este ca ele produc in continuu o lunga perioada de timp, fiind astfel mai potrivite pentru asigurarea unui consum zilnic. Dezavantajul ar consta in lucrarile mai compleze de care au nevoie (copilire, carnire, sprijin).

This entry was posted in Chestiuni tehnice and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

10 Raspunsuri la Rosii cu crestere determinata / nedeterminata

 1. ileana says:

  Eu am plantata anul trecut si am fost f.multumita de ele.Am avut o recolta f.bogata si rosiile au fost intradevar f bune>vecinii mei in luna sept nu mai aveau deja rosii,pe cand eu am avut in solar pana in luna nov.ma saturasem eu de ele.
  Zona se numeste Radovanu/Calarasi la 45 km.de Buc.Ceea ce imi pare f rau,este ca nu am plantat si anul acesta acelasi soi,ptr.ca nu am mai gasit-o pe acea doamna in piata (Obor) si am luat altceva de care nu sunt deloc multumita.
  Tin sa precizez ca anul trecut a fost primul an cand m-am apucat de gradinarit (am lucrat in banca,m-am pensionat si in lipsa de activitate merg la casuta parinteasca -unde nu mai este nimeni)si nu ma prea pricep,dar usor,usor am inceput sa mai invat cate ceva.
  Va doresc tuturor un an cu o recolta cat mai bogata.

  • Valerian says:

   Multumim pentru urari Ileana.
   Data viitoare cand se nimereste sa ai un soi bun de rosii, te sfatuiesc sa opresti niste seminte. Nu neaparat sa-ti faci propriile rasaduri, desi nu se stie niciodata. Uneori, asa cum ti s-a intamplat, nu mai intalnim persoanele de care avem nevoie si este bine sa avem o rezerva. Daca aveai seminte de rosii de anul trecut, poate ca te batea gandul …

   • Alexandru says:

    Valerian, iti scriu din viitor, adica peste 10 ani au trecut de cand ai postat mesajul. Vreau sa iti raspund clar si strict la obiect: semintele pot da plante diferite! Deci atentie! Recoltarea semintelor nu iti garanteaza ca planta va fi identica cu parintii ei. De aceea cel mai bine ar fi sa iei segmenti din planta respectiva si sa ii plantezi in vara toamna pentru a se inradacina, sa ii tii apoi in casa la geam si primavara vara sa ii sadesti la soare cand temperatura depaseste 15-20 grade Celsius. Succes tuturor!

    • Valerian says:

     Multumesc pentru raspuns, Alexandru
     Deci iau segmenti si ii ingrijesc asa cum spui. Obtin un fruct asemeni parintilor, dar din semintele lui nu am siguranta ca exista o identitate.
     Asa ca cel mai bine este sa ne asiguram de butasi si sa uitam ca inmultirea se poate face prin seminte, daca vrem sa pastram un soi pur si nealterat.
     Greu de tot

 2. Pingback: Rosii determinate – concluzii 2013 | Rosii din Gradina

 3. dumitru says:

  cultiv de trei ani rosii cu crestere determinata (cca 1000 de fire) si sunt f multumit. am incercat in fiecare an cel putin 5 soiuri si am fost f multumit de gorka si maratonus. atentie mare la melci! feriti-va de densitati mari!

 4. ALLLLL says:

  Cat de inalta poate creste planta de tomata prekos f1 daca varful nu este rupt?
  Am auzit ca are crestere semideterminata,ce inseamna hibrid cu crestere semideterminata?

  • Valerian says:

   Depinde de mai multe lucruri. Ar trebui sa luati in consideratie nivelul de 1,5m

   • ALLLLL says:

    Cresterea semideterminanta se refera la o crestere continua dar poate fi oprita la un anumit nivel prin taierea varfului? Stiu ca cele determinante isi pierd singure varful iar cele nedeterminante cresc continuu si nu pot fi oprite nici macar prin taierea varfului

Lasa un comentariu

Daca ai cultivat acest soi, m-as bucura foarte mult sa stiu parerea ta, mai ales privind felul in care el s-a comportat in gradina ta. Nu uita sa precizezi zona unde se afla gradina ta, pentru a sublinia modul in care acest soi se adapteaza in diverse locuri din tara. In felul acesta vei ajuta multi gradinari sa aleaga rosiile cele mai potrivite pentru gradina lor. In numele lor, si al meu, iti multumesc.