Cercetari recente au ajuns la concluzia ca un consum regulat de rosii (tomate) ar putea reduce riscul de boli de inima cu un sfert.
Dupa analiza datelor colectate pe parcursul a mai mult de un deceniu, oamenii de stiinta de la Universitatea Tufts din Boston, Statele Unite ale Americii, sugereaza ca licopenul poate avea un puternic efect protector asupra inimii. Licopenul este un antioxidant care da culoarea rosiilor si care se gaseste la un nivel ridicat in aceste vegetale, precum și produse derivate cum ar fi suc de roșii, ketchup, pasta si bulion.
Rezultatele observatiilr efectuate pe o perioadă de 11 ani asupra unui grup de populatie, au sugerat ca folosirea regulata a alimentelor care contin licopen a redus riscul de boli coronariene cu 26 la suta, dar cercetatorii au subliniat ca sunt necesare mai multe studii pentru a fi siguri ca licopenul este cel care furnizeaza a ceasta protectie si nu un alt element.
Alte studii recente sugereaza ca un consum bogat de rosii poate ajuta chiar pentru a elimina depresia, în timp ce proprietatile antioxidantului prezent in roșii au fost asociate cu reducerea la barbati a sanselor de a avea cancer de prostata