Gigantele romanesti de la Ovi

Ve prezentam mai in primavara o rosie romaneasca, Ovi’s Romanian Giant. Desi romaneasca, numele ei este pur unglezesc, dintr-un motiv foarte simplu: Ovi (adica Ovidiu), cel care a adus-o la lumina, un fost absolvent al Facultatii de horticultura din Iasi, lucreaza de 20 de ani In Anglia. Sa subliniemm totusi faptul ca Ovi a legat numele aceste rosii de Romania. Putea sa n-o faca, dar daca a facut-o, inseamna ca gestul trebuie apreciat asa cum se cuvine.
seminte de rosii
Astazi va pot prezenta aceasta rosie mai in detaliu. Unul dintre cele trei fire din gradina mea a inceput sa-si coaca fructele. Pentru ca am observat o anumita agresiune a pasarilor, m-am grabit sa le recoltez ca sa nu le strice cumva. Sunt asa de frumoase incat merita sa fie protejate.

In prima din pozele alaturate puteti vedea planta in sine. Sunt acolo 6 rosii frumoase grupate ca la expozitie. De fapt, sunt 7 in total, pentru ca am descoperit inca una, mai mica ce-i drept, in spatele lor. Pe aceiasi planta mai sunt doua etaje care au, respectiv, cate 4 si 3 rosii verzi si inca doua etaje de flori. O sa va tin la curent cu evolutia lor.

Am cantarit rosiile fiecare in parte. Cea mai mare are 625 grame. Urmeaza una care atarna 523g, apoi, in ordine, 412g, 381g, 303g, 227g si, cea invizibila, 87g. Daca am socotit bine, am recoltat astazi 1,933Kg de rosii, ceea ce nu este de loc de neglijat daca ne gandim ca planta inca va mai produce. Felicitari Ovi!
seminte de rosii
Referitor la greutate, amicul Bogdan Alexandrescu spune ca la un moment dat a avut in mana o rosie de 973g. Deci se poate si mai bine daca oferim conditii si ingrijire atenta. Eu zic ca merita tot efortul

This entry was posted in Soiuri de rosii and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

2 Raspunsuri la Gigantele romanesti de la Ovi

  1. Teodora says:

    Minunate rosiile dumneavoastra! Si eu am obtinut o recolta frumoasa din semintele pe care mi le-ati trimis. Abia astept sa-mi spuneti ce seminte veti avea disponibile anul acesta! Anul acesta am pus si eu rosiile portocalii: minunate ca forma si gust! Iar sucul este o delicatesa, are o aciditate mai mica decat restul rosiilor. Va multumesc inca odata si abia astept noua recolta de seminte! Toate cele bune!

    • Valerian says:

      Ma bucur sa aud ca semintele mele fac treaba buna. Voi avea si anul acesta multe lucruri interesante, mai trebuie sa asteptati 2-3 saptamani. Sa fie sanatate!

Lasa un comentariu

Daca ai cultivat acest soi, m-as bucura foarte mult sa stiu parerea ta, mai ales privind felul in care el s-a comportat in gradina ta. Nu uita sa precizezi zona unde se afla gradina ta, pentru a sublinia modul in care acest soi se adapteaza in diverse locuri din tara. In felul acesta vei ajuta multi gradinari sa aleaga rosiile cele mai potrivite pentru gradina lor. In numele lor, si al meu, iti multumesc.