Ramapo este o varietate noua de rosie, dar are o istorie foarte interesanta. A fost creata la Rutgers NJAES de catre Dr. Bernard Pollack ca urmare a unei incrucisari intre KCA, un soi folosit la prepararea celebrei supe Campbell, si Abbie, care e o tomata timpurie, ambele foarte rezistente la boli. Pentru cine nu stie, NJAES este National Jersey Agricultural Experiment Station, adica un fel ce aveam si noi odinioara pe la Buzau, Vidra si in alte parti. De ce ei inca mai au astfel de statiuni si noi nu mai avem? This is the question
Ramapo a fost de la inceput un hibrid foarte apreciat pentru gustul deosebit. In ciuda cererii, companiile de specialitate au decis sa-l scoata din cataloagele de seminte de rosii. Aici a intervenit o mare autoritate a rosiilor, dr Carolyn Male, care a reusit dehibridizarea dupa o munca grea de 7 ani, oferind-o apoi publicului ca o rosie cu polenizare normala.
Ramapo este o rosie cu maturitate medie si crestere nedeterminata. Fructul este de culoare rosie, rotund, dar putin turtit, de marime medie, 80-140gr. Se spune ca are gustul deosebit al rosiilor de odinioara. Nu pot sa va confirm acest lucru. Pana la ora cand scriu aceste randuri am recoltat doar doua rosii pe care le-a folosit pentru a recolta seminte. Dar in vrejuri mai sunt destule si sigur ca voi avea ocazia sa trag o concluzie. Se spune ca e buna la toate, la gatit, in salate, pentru paste si bulioane
Tufa dezvoltata de Ramapo este viguroasa, inalta cam de 1m, cu frunza normala. Se spune despre aceasta rosie ca este foarte productiva, un fel de masina, in sensul ca genereaza mereu flori si fructe. Necesita sustinere din cauza incarcaturi de fructe pe care o are. Este foarte rezistenta la boli, mostenind in acest fel insusirile parintilor.
Si, pana la urma care a fost impresia finala lasata de savoarea rosiei ?
Pot sa spun ca nu am cazut in extaz. Or avea americanii alte gusturi. Dar eu cred ca ale noastre sunt mai bune.
Am avut doar 2 fire,dar pot spune că mie soiul ăsta mi-a plăcut la gust.
Unde pot fi gasite seminte pentru acest soi de rosii?
Gustul de rosie cu care am fost obisnuiti pana sa apara rosiile din cauciuc de la supermarket este o calitate pe care o are acest soi?
Momentam seminte nu mai am, dar este posibil sa am din nou la toamna. Mai vorbim, dar sa stiti ca tot un soi romaneasc de-al nostru merita atentie
Este o rosie bunicica, nu are gust rau sau cauciucat, dar tot ale noastre sunt mai bune.