Turtite de Troaca

Rosiile astea le-am gasit intr-un sat de pe langa Craiova, cum iesi inspre Severin, faci stanga si gata, ai ajuns la Troaca. Gospodarul le avea pentru al cincilea an in gradina lui. Semintele de rosii le primise de la un nepot de-al lui care le-ar fi adus de prin partile Sibiului.
seminte de rosii
Sunt niste rosii plate, ‘turtite’, cum le zicea el. Desi de gabarit mare, privite in dunga au maxim 3-4cm. Sunt de crestere nedeterminata si maturitate medie-tarzie, nu chiar de plin sezon sezon. Dar acest lucru nu le face mai putin interesante, astepti ceva mai mult sa se coaca, dar esti rasplatit cu varf si indesat

Asa cum va spuneam fructul este turtit si, cel mai des, arata ca o scoica mai mare. Atinge frevcent greutati de peste 200g. La mine in gradina am avut un maxim de 858 de grame. De culoare este rosie, miezul la fel. Pulpa este bine formata, ferma si plina de continut. Seminte foarte, foarte putine, gust usor inspre dulce.

Faptul ca are seminte putine o face sa fie rara. Consistenta miezului o face nimerita pentru pasta, sucuri, bulioane, desi merge la fix cu o bucata de branza putin sarata si un pahar de tarie, ca sa alunece mai usor.
seminte de rosii
Tufa creste viguroasa, compacta, inalta de 1,7 – 1,8m si necesita o sustinere buna. Productivitate medie. Rezistanta la boli, deasemenea, medie.

1 Raspuns la Turtite de Troaca

  1. Pingback: Ultima zi de foc | Rosii din Gradina

Lasa un comentariu

Daca ai cultivat acest soi, m-as bucura foarte mult sa stiu parerea ta, mai ales privind felul in care el s-a comportat in gradina ta. Nu uita sa precizezi zona unde se afla gradina ta, pentru a sublinia modul in care acest soi se adapteaza in diverse locuri din tara. In felul acesta vei ajuta multi gradinari sa aleaga rosiile cele mai potrivite pentru gradina lor. In numele lor, si al meu, iti multumesc.