12 pasi de facut pentru a avea o gradina

Intotdeauna mi-a placut stilul asta americanesc de a structura fiecare activitate. Stiu ei ce stiu cand procedeaza asa. E mai simplu si eficient sa punctezi etapele prin care trebuie sa treci, decat sa spui povesti, oricat ar fi ele de frumoase.

Pentru ca am primit si primesc mesaje prin care mi se cer tot felul de sfaturi, m-am gandit sa incerc sa fiu si eu american pe cat se poate si sa va indrum pasii catre o gradina. Nu va fi una mare si nici prea sofisticata. O sa intru adanc in pielea mea americana si va voi spune ca ‘small is beautiful’, ceea ce ar trebui sa insemne ca ce e mic, e si frumos.

Dar sa nu mai lungim vorba. M-am gandit ca 12 pasi ar fi suficienti. Asa cel putin mi-a iesit mie. Posibil ca daca ma mai asez o data la treaba, sa-mi iasa 14 sau 10 pasi.

Si ca o confirmare a faptului ca romanul este o fire imprevizibila, astazi nu voi incepe cu pasul nr 1. Astazi ma voi da un pas inapoi ca sa-mi fac vant mai tare, asa ca incepem de la pasul zero (iacata cum dntr-un condei am facut 13 pasi din 12).

0. CE NE TREBUIE?

Nu putem porni la treaba cu mainile goale. Dar nu toate lucrurile pe care le voi insira sunt necesare fix de la inceput. Unele dintre ele mai pot astepta, dar trebuie avute in vedere si procurate.

– caiet prevazut cu creion legat cu sfoara (ca sa nu se piarda)seminte de rosii
– seminte + cutii sau rasaduri
– pamant fertil (de padure ar fi cel mai bun)
– compost sau gunoi fermentat
– furtun/galeata/stropitoare (functie de cum veti asigura udarile)
– sapa
– cazma
– grebla
– lopata
– roaba sau macar o lada mai mare cu care sa transportati mai usor materielele
– ingraseminte
– substante pentru stropit
– araci/spalieri
– materiale pentru imprejmuiri, garduri

In functie de imprejurari, mai pot fi necesare manusi, o palarie, un pom sub care sa punem o masa si un scaun

This entry was posted in Chestiuni tehnice, Ganduri de sezon and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Lasa un comentariu

Daca ai cultivat acest soi, m-as bucura foarte mult sa stiu parerea ta, mai ales privind felul in care el s-a comportat in gradina ta. Nu uita sa precizezi zona unde se afla gradina ta, pentru a sublinia modul in care acest soi se adapteaza in diverse locuri din tara. In felul acesta vei ajuta multi gradinari sa aleaga rosiile cele mai potrivite pentru gradina lor. In numele lor, si al meu, iti multumesc.