Northern Lights – o rosie bicolora fara seminte

Adica Aurora boreala. Deja dupa nume ne ducem cu gandul ca acest soi de rosie care vine din tinuturile mai nordice este unul cu totul aparte.

In 2013 Northern Lights a fost surpriza placuta din gradina mea. Desi definita ca avand o maturitate timpurie, trebuie sa marturisesc sincer ca o apreciez mai degraba ca fiind timpurie spre medie, adica semitimpurie sau poate cea mai timpurie rosie bicoolora
seminte northern lights
Frumusetea acestei rosii este in primul rand determinata de faptul ca are un fruct de culoare … bicolora, un amestec de galben cu portocaliu aprins. La mine in gradina fiecare fruct a avut la maturitate o marime medie de 180-250g, dar am citit ca se poate ajunge pana pe la 400g. Forma fructului este turtita, lobata, cu o piele fina ca un obraz abia iesit din salonul de cosmetica. Miez mult, suculent cu o textura interesanta. Seminte putine, chiar foarte putine comparativ cu marimea rosiei. Sincer sa fiu am muncit un pic pana am recoltat ceva seminte. Gustul care te surprinde cu un dulce discret si parca o idee picant, este foarte bun mai ales in supa, acolo unde da si o culoare cu totul aparte. Mie mi-a placut si cum arata feliata pe un platou alaturi de rosii de alte culori.

Un alt lucru interesant este faptul ca are o crestere nedeterminata, prin unele locuri mentionandu-se ca fructifica pana toamna tarziu. Tufa este viguroasa, cam la 1m inaltime, cu o frunza normala. Productivitatea este peste medie.

Desi pana cum s-a comportat bine in gradina mea aflata in sudul torid, cred ca se dezvolta si are o crestere mai frumoasa intr-o zona ceva mai racoroasa, mai apropiata de munte. Toleranta la boli este pentru mine inca nedeterminata, dar pot sa va spun ca am stropit-o in mod regulat cu zeama bordeleza si nu mi-a facut probleme

N-am reusit sa aflu tara de origine, dar gandul ma duce spre Canada. Literatura mai mentioneaza si existenta unei rosii rusesti cu nume asemanator, Norten Light – lipseste un ‘s’ la final – care are un fruct de culoare rosie si marime mai mica.

seminte de rosii
seminte de rosii northern lights

1 Raspuns la Northern Lights – o rosie bicolora fara seminte

  1. Pingback: Primele seminte de rosii pe 2013 | Rosii din Gradina

Lasa un comentariu

Daca ai cultivat acest soi, m-as bucura foarte mult sa stiu parerea ta, mai ales privind felul in care el s-a comportat in gradina ta. Nu uita sa precizezi zona unde se afla gradina ta, pentru a sublinia modul in care acest soi se adapteaza in diverse locuri din tara. In felul acesta vei ajuta multi gradinari sa aleaga rosiile cele mai potrivite pentru gradina lor. In numele lor, si al meu, iti multumesc.