Recolta sau seminte ?

De 24 de ore ploua aproape in continuu, ba mai nervoasa, ba mai mocaneasca. Plictisitor si enervant totodata. Cineva spunea ca atunci cand ploua, cel mai bun lucru este sa o accepti, ca oricum n-ai ce face. Cateodata esti chiar rasplatit cu un curcubeu.

Dar pentru ca tot n-am ce face astazi, sa ne intoarcem la rosiile noastre.

Cred ca multi dintre voi ati auzit despre Big Ben, pentru ca aceasta este porecla marelui clopot al ceasului din turnul de nord al Palatului Westminster din Londra, nume care este des utilizat si atunci cand este vorba despre clopot, ceas si chiar de turnul in care se afla ceasul. Pus in functiune in 31 mai 1859, Big Ben este cel mai mare ceas cu clopot și patru fețe, și al treilea turn cu ceas ca înălțime din lume.
seminte de rosii
Cand am primit niste seminte de rosii din soiul Big Ben, m-am mirat ce legatura ar putea fi intre o rosie si ceasul cu pricina. Cautand mai in amanunt, an constatat ca ingrijorarile mele erau nejustificate, deoarece numele rosiei din imagine are o alta origine. Pur si simplu, Benjamin Quisenberry din Ohio, a fost primul individ care a oferit publicului seminte din soiul cu pricina. Si pentru ca este vorba despre o rosie de talie mare, adica Big, promovata de un Benjamin, adica, pe scurt, de un Ben, numele a venit de la sine: Big Ben.

La mine in gradina cea mai mare rosie Big Ben a avut cu putin peste 250 grame. Un vechi proverb chinezesc spune ca nu trebuie sa judecam fiecare zi dupa recolta avuta, ci dupa numarul de seminte pe care le-am plantat. Asa o fi, vorbele par a avea o noima. A recolta, inseamna intr-un fel a incheia o viata. A planta seminte, inseamna a da curs unei vieti.

This entry was posted in Ganduri de sezon, Soiuri de rosii and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

3 Raspunsuri la Recolta sau seminte ?

  1. adrian-petru says:

    Nu mă bucur de capra vecinului,cum e pe la noi,dar acum mă înțelegi când ziceam că îmi vine să sar de la etaj când văd ploaie și iar ploaie.Bine că îți cauți treburi care să te scoată din amorțeală și cu ocazia asta ne arăți și nouă cum arată americanca asta cu nume de american.Spor !

  2. Valerian says:

    Aici a plouat trei zile aproape in continu. Mi-e si frica sa ma gandesc ce-o fi in gradina, toate or fi cazute, scuturate. Maine, de fapt astazi, ma dus sa vad

  3. Gardenbio says:

    Citesc cu multa placere blogul tau si cred ca putem impartasi din experiente 🙂 . Anul acesta m-am apucat si eu de gradinaritul bio si mi-am facut un blog:

Lasa un comentariu

Daca ai cultivat acest soi, m-as bucura foarte mult sa stiu parerea ta, mai ales privind felul in care el s-a comportat in gradina ta. Nu uita sa precizezi zona unde se afla gradina ta, pentru a sublinia modul in care acest soi se adapteaza in diverse locuri din tara. In felul acesta vei ajuta multi gradinari sa aleaga rosiile cele mai potrivite pentru gradina lor. In numele lor, si al meu, iti multumesc.