Munca de toamna la seminte de rosii

A venit toamna. Cel putin calendaristic, astazi este prima zi de toamna.

Dar caldurile nu se mai termina. Ziua s-a miscorat, noaptea a crescut, greierii canta a racoare, dar ziua pe la 10 incepe sa curga peste lume o dogoare de sus. Zic meteorologii ca septembrie va fi tot o luna de vara. Vom trai si vom vedea. Pe o parte e bine, pentru ca gradina mea a luat un pic de viteza. Pe de alta parte e chinuitor, mai ales daca nu stai bine cu respiratia.
seminte de rosii
Am reusit sa pun in ordine noile tomate, in sensul ca am recoltat multe seminte de rosii si le-am pus la fermentat. Astept sa se usuce bine, dupa care le voi pune la pastrare. In perioada asta trebuie mare atentie si bagare de seama. Daca lucrurile se incurca, toate lucrurile se dau peste cap. Ce poate fi mai enervant si suparator decat niste seminte de rosii pe care nu te poti baza, in sensul ca nu stii ce va iesi.

Am reusit sa completez si cateva stocuri care se epuizasera. Daca stau si ma gandesc bine, am facut multe chestii. E bine ca inca sunt corespunzator la capitolul ‘memoria tinerii de minte’. Sau cel putin asa am impresia.
seminte de rosii
Dintre cele noi, am sa va prezint doua tomate de toata isprava. In prima poza aveti Chianti Rose, o rosie americaneasca iesita din Pink Brandywine si o italianca ramasa necunoscuta (sau tinuta la sefret). Chianti Rose este o tomata cu aspect fin si delicat, dar are gabarit, productivitate si un gust deosebit de parfumat (unii sustin ca ar fi cea mai gustoasa).

Cealalalta este Palestinian. Nu va duceti cu gandul catre Orientul Mijlociu. Rosia asta vine din Ohio, dintr-o zona cunoscuta ca East Palestine. Ce o recomanda? Intr-un film se zicea ca vocea si talentul. In cazul nostru, este vorba despre o rosie de gabarit, de buna productivitate, pe care o poti folosi la orice ai nevoie. Buna pentru consum proaspat (se feliaza excelent pentru sandwichuri), buna la gatit, buna la conserve. In ciuda faptului ca fructul este mare, daca se taie in felii mai subtiri se si usuca foarte bine. Mai rar asa versatilitate. Poti sa faci din ea ce vrei, niciodata nu te lasa la greu.

Gata, m-a ajuns caldura. Stati aproape ca imi revin eu!

This entry was posted in Ganduri de sezon, Soiuri de rosii, Uncategorized and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Lasa un comentariu

Daca ai cultivat acest soi, m-as bucura foarte mult sa stiu parerea ta, mai ales privind felul in care el s-a comportat in gradina ta. Nu uita sa precizezi zona unde se afla gradina ta, pentru a sublinia modul in care acest soi se adapteaza in diverse locuri din tara. In felul acesta vei ajuta multi gradinari sa aleaga rosiile cele mai potrivite pentru gradina lor. In numele lor, si al meu, iti multumesc.