Potentialul agricol din gradina Romaniei

In Romania exista sindromul de a vorbi la viitor. Cu zeci de ani in urma, treburile erau rezolvate intr-un viitor niciodata precizat cand fiecare urma sa munceasca dupa posibilitati, dar sa primeasca dupa nevoi. Leganati de conjugarea verbelor la un timp ca va sa vie, oamenii capatasera reflexul de a scapa din vedere problemele care le sugrumau viata de zi cu zi.

Cu toate progresele facute de industria medicamentelor, mai ales in in alte tari, sindromul despre care va vorbeam inca bulverseaza Romania. Bunaoara, aflu de curand o stire senzationala referitoare la agricultura: creste subventia de la UE. Si nu asa, oricum, ci in 2016 se va ajunge la 180 de euro pe hectar. O veste extraordinara pentru Romania, numai ca iar ne transpunem in viitor ca sa ascundem faptul ca pana atunci vom primi doar 143.sperietoare

Se spune, si ni se spune, ca potentialul agricol extraordinar al Romaniei, va fi vectorul care ne va scoate din criza. Si asa ar fi, daca nu ar avea altii grije ca sa nu-l putem folosi. Sa nu ne facem ca nu bagam de seama ca acum Olanda primeste 459 de euro pe hectar, Malta 600, iar noi trebuie sa-i ajungem din urma si sa-i depasim cu doar 143. E clar ca potentialul agricol romanesc devine o poveste de adormit copiii. In conditiile in care cei care au facut aceasta imparteala, ne-au obligat sa marim preturile la carburanti, ingraseminte si altele, in agricultura Olandei si Romaniei sunt aceleasi preturi la intrare, care genereaza aproximativ aceleasi costuri de productie. La iesire insa, surpriza, potentialul nostru e premiat cu 143 de euro, iar al lor cu 469. Cine imparte …

Ghici din care gradina vom manca rosii si cartofi in 2016?

This entry was posted in Stand pe ganduri and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

3 Raspunsuri la Potentialul agricol din gradina Romaniei

 1. Brindusa says:

  Nu stiu cand o sa fie si la noi subventia mare, de exemplu la pasari de rasa este vreo 15 lei daca nu mai putin si nu se mai acorda de vreo 3 ani:)

  • Valerian says:

   La pasari si animale nu stiu, pentru ca n-am, dar sigur este sub media europeana, pentru ca aste e politica lor. Daca stai si pui toate lucrurile cap la cap, vei intelege ca Romania si Bulgaria nu mai sunt dorite in UE. Sunt tot felul de principii si mecanisme care li se aplica numai lor. In UE sunt primite cu mare drag Romtelecom, Petrom, CEZ si bancile, iar daca restul Romaniei vrea sa mai stea, n-are decat sa se multumeasca cu statutul de elev pus mereu la colt si caruia i se da mancare in bucatarie laolalta cu servitorii.

 2. Ionut says:

  Nu-i corect deloc. Pacat, pentru ca potentialul este.

Lasa un comentariu

Daca ai cultivat acest soi, m-as bucura foarte mult sa stiu parerea ta, mai ales privind felul in care el s-a comportat in gradina ta. Nu uita sa precizezi zona unde se afla gradina ta, pentru a sublinia modul in care acest soi se adapteaza in diverse locuri din tara. In felul acesta vei ajuta multi gradinari sa aleaga rosiile cele mai potrivite pentru gradina lor. In numele lor, si al meu, iti multumesc.