Ultima zi de foc

Ma uit pe un site care prezice vremea pentru o perioada de 10 zile. In acest moment afara, la umbra, sunt 40 de grade. Dr cica astazi ar fi ultima zi de foc din anul asta. Da Doamne! Lunea viitoare ar da o ploicica dupa care temperaturile ar scadea sub 30 de grade. Vorbe ceea, a trecut Sfanta Maria, …

Astazi am zbughit-o din gradina pe la ora 8 si jumatate cand incepuse sa ma bata o caldura mare in ceafa. E drept ca eram in picioare inca de la ora 5:12 si trei ore l-am cam robotit printre alei.
seminte de rosii
Rosia de astazi o am de la Troaca. Troaca este o comuna pe langa Craiova, cum iesi din oras catre Turnu-Severin, in stanga.

Anul trecut am ajuns pe acolo din intamplare, cu fiul meu pe la un prieten de-al lui, ca sa vedem niste putini lucrate in lemn gros de dafin (salcam, adica).

Daca tot am ajuns pe acolo, am dat o raita si prin gradina omului. M-au impresionat niste ‘turtite’, niste rosii late si mari, dar care privite in dunga nu aveau mai mult de 3 – 3,5 cm. De-aia le zicea el ‘turtite’, adica plate, ca parca le calcase inadins cineva.

La anul, daca voi fi sanatos si in putere voi pune 50 de fire din soiul acesta de Turtite. E nemaipomenit de bun pentru pasta si bulioane. Cat despre seminte, tre’ sa cauti bine. Anul acesta mi-a ramas in picioare doar un fir care mi-a dat trei rosii. Deocamdata, am cules doua si abia am gasit 23 de seminte in total.

Si se coc mai greu, o rosie mai este inca verde desi firul l-am plantat printre primele. Dar asa turtite cum sunt, au fost recordul gradinii mele, 858g, cel putina pana acuma.

This entry was posted in Soiuri de rosii and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Lasa un comentariu

Daca ai cultivat acest soi, m-as bucura foarte mult sa stiu parerea ta, mai ales privind felul in care el s-a comportat in gradina ta. Nu uita sa precizezi zona unde se afla gradina ta, pentru a sublinia modul in care acest soi se adapteaza in diverse locuri din tara. In felul acesta vei ajuta multi gradinari sa aleaga rosiile cele mai potrivite pentru gradina lor. In numele lor, si al meu, iti multumesc.