Seminte de rosii din batrani

Astazi este 1 octombrie si este ziua mea si a tuturor oamenilor in varsta. E suficient sa ai peste 60 de ani ca sa poti fi sarbatoritul/sarbatorita zilei. La Multi Ani seniorilor si tuturor celor care le fac viata usoara.

Desi am intrat in a doua luna de toamna, vremea nu se lasa si inca ne tine conectati la cuptorul verii. Pe undeva e bine pentru ca rosiile mele puse cam tarziu anul acesta mai au sansa sa se coaca. Pe de alta parte, privind la general, pamantul e plin de crapaturi, seceta e mare si lucrarile agricole vor fi in suferinta.

Una peste alta, privind in urma, am constatat ca anul acesta s-au adaunat si adaugat o multime de seminte de rosii. Probabil ca la asta m-am gandit in iarna cand am pus seminte din peste 50 de soiuri de rosii. Apoi au intervenit niste probleme care mi-au dat lucrurile peste cap si imi cam pierdusem speranta. Dar vara asta lunga m-a ajutat sa recuperez. Din cauza asta e bine sa nu renunti niciodata, pentru ca nu se stie ce e maine.
seminte de rosii
Ieri am fost la gradina si am pus mana pe cea mai mare rosie de anul acesta. Este una de 776g, grasa si frumoasa. De fapt, chiar Grasa de Tismana se numeste. Este o sora mai mare a Inimilor Gigant luate de la Tanti Gena din Tismana. Acuma stau si ma gandesc daca nu cumva am fost cam grabit anul acesta, in sensul ca poate am cules rosiile prea devreme si nu le-am lasat mai mult timp la dispozitie sa se dezvolte. Pe de alta parte, trebuie sa recunosc faptul ca maturizarea lor, in special culoarea, a fost influentata de caldura prea mare si intensa si pe cale de consecinta, de multe ori am fost fortat(tentat) sa nu le las prea mult in vrej.

Grasa asta, insa, a avut noroc. De cate ori m-am apropiat de ea cu intentia de a o culege, am pipait-o mai intai si am constatat ca era cam taricica pentru a fi considerata coapta bine. Asa ca am amanat operatiunea si bine am facut. Ieri am oscilat in a recolta sau nu o alta grasa, Grasa de Isalnita, dar am hotarat sa mai risc doua-trei zile pentru a se coace mai bine. Oricum, sa nu vorbesc intr-un cea rau, si aceasta arata bine si mi-ar parea rau sa o gasesc ciugulita sau doborata de un vant mai puternic.

Meteorologii anunta o racire a vremii incepand cu a doua parte a acestei saptamani si chiar si ceva ploi. Vom trai si vom vedea. Sper sa nu vie si bruma, ca mai sut in vrej o multime de gogonele care daca mai stau putin vor fi numai bune de pus la borcan.

Mai vorbim, tineti aproape. Vor mai fi multe de spus.

This entry was posted in Chestiuni tehnice, Soiuri de rosii and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Lasa un comentariu

Daca ai cultivat acest soi, m-as bucura foarte mult sa stiu parerea ta, mai ales privind felul in care el s-a comportat in gradina ta. Nu uita sa precizezi zona unde se afla gradina ta, pentru a sublinia modul in care acest soi se adapteaza in diverse locuri din tara. In felul acesta vei ajuta multi gradinari sa aleaga rosiile cele mai potrivite pentru gradina lor. In numele lor, si al meu, iti multumesc.