Rosii imune la mana sau doar rezistente?

Este un lucru cert ca in ultimii ani mana a facut ravagii in gradinile noastre si nu numai. De la est la vest, in toata lumea larga, gradinarii recunosc in mana marea pacoste care le zadarniceste munca.

Din aceasta cauza, vestea ca ar exista o rosie imuna la la aceasta boala a fost ca un colac de salvare aruncat in valurile unei mari inspumate.
seminte de rosii
Se numeste “Crush Crimson” si este rodul unei cooperari intre un cunoscut cultivator de rosii din Anglia ( Simon Crawford, cel care a creat soiul Red Alert, o rosie determinata extratimpurie care se coace inainte de a actiona mana) si un student al Universitatii Bangor din North Wales.

O scurta si sumara descriere, ne atrage atentia ca este vorba despre o rosie nedeterminata, creata special pentru a fi cultivata in aer liber, fie in gradina, fie in container. La maturitate rosiile sunt destul de mari – ajung sa cantareasca pana la 7 oz / 200 g fiecare – si se prezinta sub forma unor ciorchini in care atarna cu generozitate cam 8-12 fructe.

Acum, in mintea mea se pun doua probleme:

Prima problema. Rosia cu pricina este imuna la mana sau doar foarte rezistenta ? Inclin sa cred inspre a doua posibilitate, mai ales ca firma care o distribuie mentioneaza ca exceptionala ei rezistenta la mana se datoreaza faptului ca, spre deosebire de soiurile mai obisnuite, aceasta Crush Crimson are doua gene de rezistenta, in loc de una. Nu ma bag in chestiuni tehnice, care oricum ma depasesc, dar se spune, tot de catre distribuitori, ca rosia face fata cu succes chiar si ciupercilor extrem de agresive Pink6 si Blue13 care au exterminat mii de culturi de rosii in ultimii ani.

A doua problema. Gustul. Tot baietii astia afirma ca este unul deosebil, de buna calitate. Acuma, ei ce ar putea sa zica, doar vor sa-si vanda marfa. Eu unul, nu ma pronunt, din moment ce n-am gustat-o. Poza alaturata am luat-o tot de la distribuitor.

Asupra altor probleme nu ma mai aplec, pentru ca tot avantul meu de gradinar pasionat a fost curmat in mod subit de pret: trei plante livrabile in aprilie 2015 la 8 (ca sa respectam adevarul, doar 7,99) lire englezesti, plus transport, plus ce-o mai fi.

This entry was posted in Chestiuni tehnice, Privind in gradina altora, Soiuri de rosii and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

11 Raspunsuri la Rosii imune la mana sau doar rezistente?

 1. adrian-petru says:

  Hmmm,50 de lei,așa rotunjit ușor poentru 3 plăntuțe și transportul cred că e în jur de 20 de dolari cu DHL și certificatul plantei se cere la vamă și borderoul lui moș crăciun..

  • nelucraciun says:

   Vin din UE. Trebuie vama?

   • Valerian says:

    Cred ca trec prin vama deoarece este un colet mai mare si sunt curiosi sa stie ce este inauntru. Exista o reglementare privind circulatia in UE, dar nu stiu daca se aplica la toate trimiterile postale. Cred ca cele care depasesc o anumita greutate sau dimensiune sunt deschise la vama si chiar vamate daca depasesc o valoare

 2. vasile says:

  Sarbatori fericite. Noul An sa va aduca in dar sanatate, vise implinite, bucurii , liniste si armonie sufleteasca, frumusete si belsug in gradina. LA MULTI ANI!

 3. Adrian Marcu says:

  Am cultivat in solar anul trecut si au fost excelente,din toate punctele de vedere ( vorbesc de rosii Crimson).Sunt din sudul jud.Mehedinti.Anul acesta vegeteaza foarte bine pana acum.Au cate 8-9 rosii ciorchinii .

Lasa un comentariu

Daca ai cultivat acest soi, m-as bucura foarte mult sa stiu parerea ta, mai ales privind felul in care el s-a comportat in gradina ta. Nu uita sa precizezi zona unde se afla gradina ta, pentru a sublinia modul in care acest soi se adapteaza in diverse locuri din tara. In felul acesta vei ajuta multi gradinari sa aleaga rosiile cele mai potrivite pentru gradina lor. In numele lor, si al meu, iti multumesc.