Intr-o postare anterioara afirmam fara nici un fel de ezitare ca nimic nu se produce in natura fara fertilizare, adica fara ca organele feminine sa se intalneasca cu cele masculine, intr-un fenomen care se numeste polenizare.
Se pare ca m-am inselat si ca am uitat intelepciunea din vorbele ‘niciodata sa nu spui niciodata’.
Este vorba despre parthenocarpie, o tehnica prin care, pe cai artificiale sau naturale, se produc fructe fara fertilizarea ovulelor. Wikipedia sustine ca urmare acestei tehnici se produc fructe fara seminte.
Parthenocarpia se poate produce in natura si ca un fel de mutatie. Daca ar fi sa ne luam dupa Wikipedia, 20% din fructele pastarnacului sunt afectate natural de acest fenomen. Consecinta extrema a parthenocarpiei naturale ar fi pierderea capacitatii de reproducere pe care sexuala. Nu stiu daca pastarnacul este in pericol de disparitie, posibil ca restul de 80% din fructe sa asigure perpetuarea normala a speciei.
Exista cateva soiuri de tomate care nu au nevoie de polenizare pentru a face fructe, adica rosii. Cele mai cunoscute ar fi Legend si Oregon Spring. Lista este mult mai lunga si cercetatorii de la OSU (Ohio State University) sunt foarte preocupati de tehnica parthenocarpiei. In special pentru ca astfel pot fi create soiuri de tomate timpurii care se dezvolta si rodesc in conditii de temperaturi mai reci deoarece nu au nevoie de caldura pentru a fertiliza prin polenizare.
Se pare ca soiurile Legend si Oregon Spring nu sunt chiar complet lipsite de seminte. Dar un lucru e cert: gustul lor nu este o calitate care sa le recomande.