Printre ultimele seminte de rosii

Am venit tarziu si cam obosit de la gradina si nu am mai avut rabdarea sa va informez cu ultimele noutati. Dar o fac acum cand lucrurile s-au mai linistit.

Am constatat in principal doua lucruri. In primul rand, s-a scurtat ziua, adica s-a lungit noaptea. Acuma pe la ora 8 seara nu prea mai vad bine ce am de facut, iar dimineAata, abia pe la sase si jumatate se face ziua bine. In al doilea rand, noaptea este cam racorica, afara nu mai poti sta linistit intr-un tricou, iar in pat, in lipsa de altceva, este nevoie de o patura sa-ti tina de cald.
seminte de rosii
A venit toamna, bunii mei prieteni, chiar daca nu ne place sa acceptam schimbarea brusca. Rosiile mele, insa, se pare ca inca sunt pe drumul cel bun si lucreaza in continuare. Cele care au avut nenorocul sa fie puse mai tarziu decat celelalte se straduiesc sa le ajunga din urma si sa-si arate destoinicia. Cele norocoase se mai bucura si ele de ultimele acorduri. Meteorologii anunta insa o incalzire a vremii in saptamana care urmeaza. N-ar fi rau, dar buna ar fi si o ploaie care sa mai astupe crapaturile din pamant.

Rosiile din prima poza sunt Prahovenele. Asa cum rezulta clar din nume, ele sunt de prin zona Ploiestiului, iar unii le mai zic ‘Rosii de Prahova’. Or fi ‘Rosii’ ca sunt de culoare rosie sau or fi ‘Rosii’ ca sunt tomate si nu altceva, numele nu face diferenta. Prahovene mi s-a parut mai potrivit pentru ca nu creaza nicio confuzie. Cand a intrebat fiul meu ce soi sunt, omul din gradina caruia le-a luat a zis “Pai, Prahovene, d’ale noastre’. Asa ca, Prahovene sa fie.
seminte de rosii
A doua rosie e mai de sus, de pe la Botosani. Are un nume exotic legat de numele doamnei care a avut amabilitatea sa-mi trimita niste seminte. Rozele Antuzei. Aici numele nu mai lasa loc de intors. E clar ca Rozele sunt roze. Antuza este numele doamnei si in greaca veche inseamna ‘floare’. Priviti si va bucurati. Si sa stiti ca si la gust satau bine.

Astazi dupa amiaza, imi voi face din nou drum la gradina. Si nu cred ca voi veni cu mana goala. Dar, vom trai si vom vedea. Pana atunci, sa auzim de sanatate.

This entry was posted in Chestiuni tehnice, Soiuri de rosii and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Lasa un comentariu

Daca ai cultivat acest soi, m-as bucura foarte mult sa stiu parerea ta, mai ales privind felul in care el s-a comportat in gradina ta. Nu uita sa precizezi zona unde se afla gradina ta, pentru a sublinia modul in care acest soi se adapteaza in diverse locuri din tara. In felul acesta vei ajuta multi gradinari sa aleaga rosiile cele mai potrivite pentru gradina lor. In numele lor, si al meu, iti multumesc.