Prin arsita gradinii

Uneori, fara sa vreau ascult discutii intre oamenii care au gradini. Concluziile sunt doua. In primul rand, nu te poti astepta sa ai rezultate multumitoare daca nu ai un solar sau macar o plasa de umbrire. Poluarea si instabilitatea meteorologica sunt mai puternice decat eforturile pentru ingrijire si protectie pe care le poate oferi gradinarul. In al doilea rand, dintre cei care inca mai cultiva in spatiu deschis, cei mai castigati sunt cei care, in materie de rosii cel putin, au plantat in a doua jumatate a lunii mai. Si asta se intampla de vreo 2-3 ani, cand intre 20 aprilie si 10 mai vremea isi face de cap. Sigur ca aceste doua concluzii sunt valabile pentru zona mea de cultura. In alta zona, lucrurile ar putea sta altfel.

De la o vreme, principala activitate in gradina mea este irigarea. Deocamdata reusesc sa tin lucrurile sub control. Vreau, nu vreau, trebuie sa mai ‘prestez’ si alte tipuri de activitati, dar caldura inabusitoare ma obliga sa pun capat oricarei initiative in intervalul orar 11 – 17.
seminte de rosii
Pentru rosiile mele nu este un an grozav, dar nici unul rau. Cel mai bine merg soiurile pe care le incerc pentru prima data. Fiind noi in ‘portofoliu’, cred ca am fost mult mai atent cu ele decat cu celelalte, pornind chiar din faza de rasad. Pana acum, v-am prezentat unele din aceste noutati. Ma uit mereu la trei fire care poarta un rod frumos. Abia astept sa vad rosiile coapte ca sa pot trage o concluzie privind gustul si alte calitati pe care vi le voi impartasi si voua. Pana atunci va puteti uita la Neves Azorean Red care si anul acesta, ca si anul trecut, isi fac treaba cuminti si in tacere
seminte de rosii si alte legume
Si pentru ca v-am amintit si de alte lucruri bune pe care le am in gradina mea, revin la fasolea YardLong. Ieri am mai luat o cantitate buna. De fapt, pastaile trebuiesc recoltata zilnic ca sa nu se ingroase prea tare. In niste poze de pe net am vazut ca acest tip de fasole este oferit la vanzare in ‘manunchiuri’ de 20-22 de pastai – nu se distinge prea clar in poze – legate frumos la un capat cu un snur sau o banda elastica. Probabil ca o logica exista. S-ar putea ca acest numar sa ofere o cantitate suficienta de ‘material’ pentru a gati 2-3 portii rezonabile. Cum eu n-am la indemana nici snur, nici alte astfel de accesorii, va prezint o parte a prazii exact asa cum am adus-o acasa. Cate pastai pune Coana Mare in cratita ei, o priveste, dar stie ea ce face, nu-mi fac griji.

This entry was posted in Chestiuni tehnice, Privind in gradina altora, Soiuri de rosii and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Lasa un comentariu

Daca ai cultivat acest soi, m-as bucura foarte mult sa stiu parerea ta, mai ales privind felul in care el s-a comportat in gradina ta. Nu uita sa precizezi zona unde se afla gradina ta, pentru a sublinia modul in care acest soi se adapteaza in diverse locuri din tara. In felul acesta vei ajuta multi gradinari sa aleaga rosiile cele mai potrivite pentru gradina lor. In numele lor, si al meu, iti multumesc.