Goana dupa seminte de rosii

Vremea s-a mai imbunatatit putin in gradina mea, in sensul ca dimineata e racoare binisor, iar pe la orele pranzului poti sa respiri mai usor. Se mai anunta din cand in cand cate o zi caniculara, dar ce a fost greu a trecut, desi urmele lasate nu sunt imbucuratoare. In sol, crapaturile care se vad cu ochiul liber confirma un deficit de apa. Ar trebui o ploaie buna, linistita de vreo 3-4 ore, care sa mai repare lucrurile un pic.

Nici in vie nu stau lucrurile prea bine. Cel putin in zona mea. Numeric, struguri par a fi, dar sunt cam seci, lipsiti de zeama. De unde sa iasa vinul? Oricat ai stoarce sarmanele boabe. Si ele ar avea nevoie de o ploaie buna, dar nu mai tarziu de o saptamana sau 10 zile. Mai tarziu, va fi fara de folos.

Zice la televizor ca astazi ploua in nordul Italiei, iar maine-poimaine in Franta, Germaia, Spania. La noi va fi vreme frumoasa. Niciodata nu voi fi de acord ca vremea calduroasa este si frumoasa. Pentru mine o vreme frumoasa este una care bucura si oameni si plante in acelasi timp. Tot ce vietuieste pe gogoloiul asta are nevoie de apa si numai asa vremea poate fi frumoasa cu adevarat.

Daca ar fi vorba sa ne referim strict la rosii, ei bine acestea sunt niste plante speciale. Lor le place sa stea cu capul in soare si piciorele in apa. Dar ce stiu meteorologii? Eu nu le-a da atestat daca nu ar absolvi mai intai un curs de gradinarie.
seminte de rosii
Si totusi, asa rau cum a fost, anul acesta a umplut si masa si congelatorul. Coana Mare a facut de toate. Ieri a pus ‘la racoare’ niste ardei grasi pe care ii va umple mai la iarna. Mare lucru nu e, dupa spalare si fasonare arata cam asa. Apoi ii baga unul in altul, ii introduce intr-o punga intr-un numar potrivit cu cratita in care ii va gati, si ii da la congelator pentru odihna si pastrare.

Am luat si niste rosii, dar mai mult pentru consum. Am retinut totusi un exemplar frumos din soiul Limbaugh Legacy Potato Top care pana mai ieri a stat cuminte si si-a facut treaba in liniste, si cdeodata a cresut mare si frumoasa. Din cauza asta iubesc eu rosiile, chiar si atunci cand stau ascunse te pot bucura foarte bult. Trebuie numai sa dai cateva frunze la o parte.
seminte de rosii
Odata ce intram in toamna, principala preocupare este cea de a aduna seminte. De rosii, de ardei, de vinete, de pepeni, de tot ce va fi nevoie pentru anul viitor. In scurt timp le veti putea vedea aici in lista cu seminte disponibile.

This entry was posted in Adiacente, Chestiuni tehnice, Soiuri de rosii and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Lasa un comentariu

Daca ai cultivat acest soi, m-as bucura foarte mult sa stiu parerea ta, mai ales privind felul in care el s-a comportat in gradina ta. Nu uita sa precizezi zona unde se afla gradina ta, pentru a sublinia modul in care acest soi se adapteaza in diverse locuri din tara. In felul acesta vei ajuta multi gradinari sa aleaga rosiile cele mai potrivite pentru gradina lor. In numele lor, si al meu, iti multumesc.