Brandywine Black, parfumul negru din farfurie

Din 1982, cand rosia Brandywine a fost introdusa in catalogul Seed Savers Exchange (SSE), lucrurile au evoluat, astfel incat in zilele noastre se poate vorbi despre o adevarata familie de rosii Brandywine, tipurile variind in functie de culoare si marime.

Dintre acestea, astazi va voi prezenta Brandywine Black, o rosie neagra foarte apreciata atat ce cultivatori cat si de consumatori. Brandywine Black a fost listata pentru prima data in catalogul SSE in 1999. Cu un an inainte Tomato Seed Company a oferit SSE un set de seminte ale unei noi varietati aparute ca urmare a unei incrucisari intre Brandywine Sudduth’s si o varietate (sau varietati) cu frunza obisnuita si de culoare neagra (si/sau purpurie). Desi nu s-a spus niciodata in mod oficial, se banuieste ca la incrucisare au prticipat soiurile Cherokee Purple si/sau Black from Tula.

Rezultatul a fost aparitia unei tomate negre (ca sa nu zic rosie neagra), nedeterminata, cu o frunza obisnuita, cu o perioada de maturitate de 80 de zile (maturitate medie). Fructul usor turtit este la baza maro-roscat intunecat si are umeri de culoare verde inchisa. Greutatea poate sa atinga 700 g, dar in mod obisnuit variaza in jurul a 300-400g, asa cum s-a intamplat si in gradina subsemnatului. Gustul este placut, foarte usor acidulat. Brandywine Black da o culoare interesanta in salatele noastre, dar peste ocean este considerata ca o rosie de tip sandwich sau beefsteak care taiata in felii face un sandwich perfect. Trebuie sa recunosc faptul ca un platou de antreuri ornat cu felii de Brandywine Black are un aspect interesant.

This entry was posted in Soiuri de rosii and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Lasa un comentariu

Daca ai cultivat acest soi, m-as bucura foarte mult sa stiu parerea ta, mai ales privind felul in care el s-a comportat in gradina ta. Nu uita sa precizezi zona unde se afla gradina ta, pentru a sublinia modul in care acest soi se adapteaza in diverse locuri din tara. In felul acesta vei ajuta multi gradinari sa aleaga rosiile cele mai potrivite pentru gradina lor. In numele lor, si al meu, iti multumesc.