Astazi am seminte de rosii tarzii

N-am somn, desi este trecut de miezul noptii. Uneori nu poti sa dormi tocmai din cauza ca esti prea obosit. Si te scoli dimineata cu ochii rosii bajbaind dupa o ceasca de cafea si un pumn de seminte decojite. Cam asa se intampla si cu mine. Mai stau putin si incep sa numar oile albe.

Astazi si ieri am fost la gradina. Asa ca v-ati dat seama de ce sunt obosit. Am venit pe la pranz, dar e greu sa te refaci repede.

Am adus cu mine cateva rosii din care voi recupera cat mai multe seminte. N-am avut stare si m-am apucat de treaba aproape imediat ce am ajuns acasa. Neastampar mare, mai ales ca ‘pe rol’ erau si doua soiuri pe care le asteptam de multa vreme.
seminte de rosii
Primul, Black Beauty, o tomata noua, aparuta la Wild Boar Farm, USA in 2016. Prospatura, ce mai. Asa cum ii spune si numele, este foarte neagra si frumoasa. De fapt face parte din familia Antho si din cauza culorii are cea mai mare concentratie de Antocyanina. Este o rosie tardiva (tarzie) si are o coacere foarte lenta. Fructele au fost tari de tot si complet negre pana in urma cu o 5-6 zile. Apoi, dintr-odata unele au capatat o culoare rosu-indigo in partea de jos si au devenit mai moi si catifelate la pipait. Trecerea asta brusca de la crud la copt m-a cam surprins. Ma astept ca la urmatoarea vizita sa pot recolta si alte rosii din acestea. Planta este productiva, iar in rosii se gasesc suficiente seminte.

A doua rosie, vine tot de peste mari si tari, dar din partea opusa a gogoloiului pamantesc, si anume din Japonia. ‘Yoshi san’ este numele ei. Prin filme am vazut ca daca in Japonia asociezi numele unei persoane cu ‘san’, atunci aceasta adresare arata un mare respect fata de cel in cauza. Este posibil ca ‘Yoshi san’ sa fie un nume care dovedeste deplin respect pentru rosia despre care vorbim. In orice caz, la prima vedere japonezota Yoshi san pare a fi o rosie foarte respectabila. Desi este primul an in care o cultiv si amicul care mi-a trimis semintele a caracterizat-o doar in 3-4 cuvinte, prima impresie este complet favorabila.

Seminte de rosii tarzii, tarziu in noapte. Romantic, nu?. Mai mult nu. E aproape 1 noaptea si ma grabesc sa numar oile mele. Albe trebuie sa fie, cel putin asa-mi aduc aminte.

This entry was posted in Chestiuni tehnice, Soiuri de rosii and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Lasa un comentariu

Daca ai cultivat acest soi, m-as bucura foarte mult sa stiu parerea ta, mai ales privind felul in care el s-a comportat in gradina ta. Nu uita sa precizezi zona unde se afla gradina ta, pentru a sublinia modul in care acest soi se adapteaza in diverse locuri din tara. In felul acesta vei ajuta multi gradinari sa aleaga rosiile cele mai potrivite pentru gradina lor. In numele lor, si al meu, iti multumesc.