Arancia, sau mai bine zis, Zloty Ozarowsky

Dintr-un motiv sentimental, mi-am dorit foarte mult sa pot cultiva tomate portocalii. Mama avea cateva in gradina ei si cand pregatea o supa, asa cum numai ea stia, parca imi turna aur in farfurie.

Am incercat sa gasesc astfel de seminte pe la magazine si prieteni, dar fara rezultat. Surpriza mare a venit de la Iris, o colega de pe un forum. Citind postarile mele, mi-a pus la dispozitie un numar suficient de seminte din soiul Arancia, pe care le cumparase dintr-un magazin din Ungaria. Pe aceasta cale ii transmit inca o data multe multumiri pentru gestul ei de o deosebita delicatete.

Rosiile Arancia fac parte din categoria tomatelor timpurii. Cresterea lor este nedeterminata, putandu-se recolta din iunie pana in septembrie-octombrie. Au o frunza normala si tufa creste bogat pana pe la inaltimea de 1,2- 1,5m. Fructele sunt portocalii, rotunde, netede si au o greutate medie de 80-120g. Gustul lor este foarte bun, cu un discret parfum de fruct. Arancia este foarte productiva, dar necesita o atentie speciala privind copilitul, altfel fructele sunt mai mici. Iubeste soarele la nebunie si daca aveti in gradina un loc apasat de arsita verii, sa stiti ca acolo se va simti cel mai bine.

Cautand pe internet am gasit cateva lucruri surprinzatoare. Unii sustin ca originea lor ar fi in Olanda, altii le prezinta ca venind din Italia, in timp ce multi considera ca de fapt Arancia este un nume fals sub care se ascunde o varietate cunoscuta ca Zloty Ozarowsky. Varietatea respectiva este de origine poloneza si este legata de numele lui Ozarow Mazowiecki, iar numele ei inseamna ‘Auria lui Ozarow’. In Statele Unite, Arancia este interzisa la comercializare sub acest nume, probabil considerandu-se ca este o personificare ilegala a tomatei poloneze.

Trecand insa peste aceste aspecte contradictorii, rosia Zloty Ozarowsky merita efortul de a o creste in gradina si va va rasplati pe masura.

This entry was posted in Soiuri de rosii and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

9 Raspunsuri la Arancia, sau mai bine zis, Zloty Ozarowsky

  1. Kyle says:

    Draga Iulia, rosiile de pe blocan, of , sunt destul de chinuite, doua s-au imbolnavit, s-au patat gogonelele, tot ciorchinele si restul au cate una cel mult doua gogonele, vax albina, nu-i de treaba.Am zis si eu ca le desfiintez sa-mi eliberez jardinierele, nu de alta, dar am multe petunii rasarite sub fereastra si as putea sa le pun in jardiniere.Desi le-am udat toata ziua de 2 ori totusi, in carte scrie ca petele alea pe gogonele sunt de la insuficienta de apa. Ma rog, eu stiu ca radacinile rosiilor cresc mari , ori, aici, in jardiniere nu au cum sa creasca, am si pus 4 sau 5 fire intr-o jardiniera.Ca rasppuns iti zic ca prea mult soare nu, dar prea putina apa, da. Fiindca gogonelele sunt, ca si castravetele, facute din apa, deci uda-le mai des decat ai facut pana acum.Rosiile cherry sunt de felul lor fff lungi, plantele, deci au nevoie de multa apa.

    • Valerian says:

      Multumesc pentru comentariu, dar nu stiu cine este Iulia

    • clement says:

      Imi permit sa ma bag in vorba. Rosiile au nevoi de ceva mai mult pamant, respectiv de un ghiveci mai incapator. S-ar putea ca recolta sa fie compromisa dar incearca metoda ras verificata de cultivatorii bio. Frunzele si fructele bolnave, nu le arunca. Depunele la baza plantei. Vor actiona precum un vaccin si urmatoarele fructe vor creste sanatoase.
      Foloseste drept ingrasamant si insecticid, zeama de urzici sau de papadie.
      Reteta: un brat de plante se pun intr-o galeata cu apa, acoperite. Se amesteca din cand in cand. Putrezesc si miros teribil. Se strecoara si se indoieste cu apa (altfel, poate arde planta). Solutia aceasta se poate folosi pentru absolut toate legumele si zarzavaturile. Functioneaza, o folosesc de 10 ani. Succes.

      • Valerian says:

        Eu stiam ca frunzele si fructele bolnave trebuie indepartate de urgenta. Interesant si punctul tau de vedere. O sa citesc mai mult despre acest subiect.
        Despre zeama de urzici si papadie am mai auzit. Si numai lucruri bune. Voi incerca si eu

        • Valerian says:

          Nu stiu ce sa zic, dar deduc faptul ca alaturi de ele, unele tomate cu fructe rosii s-au copt. Poate ca acestea sunt galbene sau verzi si sunt si ele coapte. Apoi mai sunt tomate care au perioade diferite de maturizare. Altfel spus, unele au nevoie de mai mult trimp sa se coaca, adica sunt tarzii sau tardive. Poate ca cele la care te referi sunt din aceasta categorie si trebuie sa mai astepti.

    • Smadea Diana says:

      rosiile mele sunt viguroase, au crescut ca brazii (aproape 2m), au fructe multe, le ud, au soare din belsug, doar ca………….nu cred sa se mai coaca vreodata! adica stau asa de zile in sir, timp in care cele rosii s-au copt si trebuie sa le adun. ce zici de asta?

      • Valerian says:

        Diana, nu stiu ce sa zic, dar deduc faptul ca alaturi de ele, unele tomate cu fructe rosii s-au copt. Poate ca acestea sunt galbene sau verzi si sunt si ele coapte. Apoi mai sunt tomate care au perioade diferite de maturizare. Altfel spus, unele au nevoie de mai mult trimp sa se coaca, adica sunt tarzii sau tardive. Poate ca cele la care te referi sunt din aceasta categorie si trebuie sa mai astepti.

  2. Cristian Pasiuc says:

    Un soi excelent, viguros cu fructe cu un parfum delicat care te duc mult in toamna. Am facut suc din ele si este o nebunie.
    Este anul 3 cand o cultiv si abia astept sa le degust.
    Localizare Chitila Ilfov.

Leave a Reply to Valerian Cancel reply