In gradina, printre buturoage

In ultima vreme m-am cam lenevit. Adevarul este ca m-a rasucit un pui de raceala care-mi dadea o stare de apatie. Nu ma durea nimic, doar ca as fi stat mai mult in in pat decat in picioare. Semana cu asteniile de primavara din tinerete, numai ca tineretea s-a cam dus, am ramas doar cu astenia.

De dimineata am fost la gradina. Prima impresie de la fata locului a fost ca noaptea plouase. Pamantul era mai ud si mai moale decat era sambata, cand fusesem ultima data. Pana la urma m-am lamurit ca era vorba despre o roua groasa, consistenta, care s-a uscat abia pe la 11

Strugurii au inceput sa se indulceasca, dar cred ca mai trebuie lasati macar o saptamana. Niste vecini ziceau ca maine se apuca de cules (la via lor, nu la a mea, sau mai stii … ?). Risc totusi si o mai tin o saptamana, de fapt cam vreo 10 zile. Vineri, eu si Coana Mare plecam la o nunta la Severin si nu cred ca scapam usor de acolo. La ei sambata e nunta la restaurant, duminica e nunta acasa, la tara, luni e petrecere cu neamurile, marti ne dregem, miercuri e plecarea, cine mai poate. E drept ca abia astept sa ma vad cu Nepotu’ si sa-i arat ce rosii am facut din Bogdanele sale. Cand ma intorc, m-apuc de vie, daca n-o culege-o cineva pana atunci.
seminte de rosii
Astazi n-am avut curajul sa intru printre randurile de rosii, de teama ca ma afund si nu mai pot sa ies la deal. Insa am ce sa va prezint, pentru ca au ramas ceva restante.

Fane Barbu creste de ani buni in gradina sa din Isalnita Craiovei niste ‘buturugi’ cu totul deosebite. De fapt el le zice ‘Buturoage‘ si cred ca nu fac niciun pacat daca le voi pastra acest nume. Adevarul este ca aduc un pic a buturugi ca forma. Si ca marime … daca pastram proportiilr. La mine in gradina, mai toate au avut peste juma’de kila (nu cu mult peste)

This entry was posted in Adiacente, Soiuri de rosii and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Lasa un comentariu

Daca ai cultivat acest soi, m-as bucura foarte mult sa stiu parerea ta, mai ales privind felul in care el s-a comportat in gradina ta. Nu uita sa precizezi zona unde se afla gradina ta, pentru a sublinia modul in care acest soi se adapteaza in diverse locuri din tara. In felul acesta vei ajuta multi gradinari sa aleaga rosiile cele mai potrivite pentru gradina lor. In numele lor, si al meu, iti multumesc.