Roze de Secuieni

Nu stiu daca sunteti pregatiti pentru o poveste, asa ca voi incerca sa o scurtez pe cat posibil, pastrand insa elementele de interes.

S-a intamplat in Secuieni, judetul Neamt. In urma cu multi, multi ani, un om de-al locului pleca de acasa ca sa lucreze la o statiune agricola. Legume de tot felul si el se bucura ingrijindu-le cu multa dragoste in fiecare zi. Cel mai mult il atragea o rosie venita de la fratii nosti de la rasarit. Era mare, frumoasa, gustoasa si oarecum aparte datorita culorii rosie-rozalie care, pe atunci, era un lucru mai rar intalnit. Mare lucru nu a fost sa duca niste seminte si la el acasa, seminte pe care le-a ingrijit cu drag si pricepere pana cand viata l-a obligat sa le lase mostenire. A avut norocul sa aiba un nepot de frate care i-a mostenit pasiunea si care inca mai pastreaza soiul in viata. De la acel nepot, Dragos, am primit si eu cateva seminte.
seminte de rosii
Rozele de Secuieni, sunt un soi cu crestere nedeterminata si maturizare in plin sezon, poate chiar ceva mai devreme, desi n-as putea spune ca sunt timpurii. Forma fructelor este rotunda, sferica, foarte putin turtita. Culoarea este rosie-roz si este uniforma in momentul coacerii. De mentionat ca atunci cand sunt crude, fructele prezinta niste dungi de culoare verde inchis. Gabaritul este mare, rosia pe care am cules-o astazi avea 358gr, dar Dragos mi-a spus ca bine ingrijite, aceste rosii se duc usor catre jumatate de kil si peste. Miezul are o textura consistenta si un gust placut, nici dulce, nici acid, mai degraba aromat uniform.

Este, totusi, o rosie cam pretentioasa in privinta solului, in sensul ca prefera solurile usoare, bine drenate si bine irigate. Eu am tratat-o laolalta cu celelalte surate, dar Dragos mi-a spus ca el nu le stropeste deoarece au o buna rezistanta fata de mana, ciuperci si gandaci. O solutie buna pentru agricultura ecologica, desi, eu nu le-as lasa chiar in voia sortii si le-as ajuta macar cu substante de protectie de origine naturala.

Planta creste la 1,70-1,80m, este bine dezvoltata si are frunze normale. Necesita sprijin. Productivitate peste medie. Buna la toate, de la consum in stare proaspata pana la conservaraie. De la Dragos am si o inima de bou, despre care spunea ca este perfecta pentru bulion. Dar despre ea poate ca vom vorbi cu alta ocazie.

Comments are closed.