Salvati seminte de rosii

Importante sunt semintele. Asa stiam eu, poate si influentat de un slagar al tineretii care cauta sa ma convinga de faptul ca important era tradafirul Si mai cred in continuare in seminte de rosii adevarate, desi cercetari purtate in insula Albionului aduc o lumina noua privind gustul tomatelor. Si cand zic ‘lumina’, n-am ales cuvatul cu totul intamplator.

Experti de la Stockbridge Technology Centre in Selby, North Yorkshire, au pornit initial un proiect care isi propunea sa gaseasca o metoda prin care rosiile sa poata fi produse pe intreg teritoriul Angliei, stiindu-se ca aceasta este o tara mai putin insorita, si prin urmare mai putin favorabila cultivarii tomatelor. Cercetarile au avut ca punct de plecare niste sere in suprafata totala de 1000 de metri patrati, sub cupola carora trebuiau asigurate conditii cat mai naturale de caldura si lumina.
ledlight
La inceput s-a folosit metoda traditionala care oferea lumina de culoare alba sau galbena. Cineva a venit cu ideea de a folosi lumina produsa de LED-uri, pentru ca era mai ieftina. Nu mica a fost surpriza cand s-a constatat ca rosiile crescute sub lumina albastra sau roz sunt mai gustoase decat cele produse sub lumina alba, si ciar mai bogate in vitamina C.

Expertii sunt tentati sa creada ca lumina roz/bleu/albastra emisa de LED-uri este mai eficienta in a imita lumina produsa de Soare, produce o fotosinteza mai apropiata de cea naturala, iar rezultatul s-a materializat in gustul mai bun al rosiilor produse. In orice caz, lumina colorata a ledurilor pare sa fie o solutie pentru a putea produce rosii in spatii inchise pe tot parcursul anului. In privinta gustului … nu se discuta, asa ca o lasam asa.

N-ar fi exclus ca peste ani, copiii copiilor … copiilor nostri, care vor trai intr-o lume roz sau bleu, sa descopere ca rosiile au un gust extraordinar daca sunt crescute sub lumina alba. Oricum, ingrijiti-va sa salvati seminte de rosii. Indiferent incotro se va indrepta lumea sata, ele sunt si raman cele mai importante

This entry was posted in Privind in gradina altora and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Lasa un comentariu

Daca ai cultivat acest soi, m-as bucura foarte mult sa stiu parerea ta, mai ales privind felul in care el s-a comportat in gradina ta. Nu uita sa precizezi zona unde se afla gradina ta, pentru a sublinia modul in care acest soi se adapteaza in diverse locuri din tara. In felul acesta vei ajuta multi gradinari sa aleaga rosiile cele mai potrivite pentru gradina lor. In numele lor, si al meu, iti multumesc.