Un monstru din seminte de rosii

Sezonul este pe sfarsite, cu pasi marunti se apropie momentul tragerii obloanelor. Acesta este un fel de a zice, pemtru ca in gradina treaba nu se incheie niciodata. Un ciclu se sfarseste, unul nou incepe si noi stam angrenati in ele ca niste biete marionete trase de sfori.

As putea spune ca anul acesta a fost unul bunicel totusi, in ciuda faptului ca a pornit cam nabadaios, cu temperaturi nefiresc de joase pentru anumite perioade. Cam slaba via, cam slaba de tot, dar s-au facut prune in compensatie. In general anul acesta au fost fructe. Si legume au fost, treceti prin piata si o sa vedeti rosii mai bune si mai multe ca in alti ani.

Anul acesta m-am bucurat de o fasole chinezeasca “Yard Long”, foarte productiva si gustoasa. Face niste pastai lungi de o jumatate de metru, fara ate. Trebuie sa ai grije sa le culegi cand sunt maxim de grosimea unui creion, altfel isi pierd din gust si aspect. Daca o uzi cand este in floare, faci treaba buna. Singurul pacat e ca este urcatoare si trebuie araci, dar asta este, oricum avantajele sunt mai mari si mai multe decat dezavantajele.
seminte de rosii
Binenteles ca nu pot incheia fara sa vorbesc despre rosiile mele. Am vreo doua-trei randuri pe care le-am pus ceva mai tarziu decat ar fi fost normal. Asta din pricina timpului nefavorabil. Ele si-au vazut de treaba lor si acuma, au inceput sa produca. E drept ca si timpul le ajuta si ma rog sa mai tina asa vreo doua saptamani. Poate ca ne aude Doamne-Doamne si avem noroc.

In poza aveti Portuguese Monster. Semintele le-am primit de la Mike, cel care a descoperit acest soi pe o taraba dintr-o piata din Portugalia. Rosia cumparata de el a avut 2kg si i s-a parut a fi un monstru, de unde si numele pe care i l-a dat. Totusi, departe de a fi un monstru, rosia in discutie este o varietate deosebita, de top as putea zice. Pe mine, cel putin, m-a convins sa o introduc pe lista permanenta.

This entry was posted in Adiacente, Chestiuni tehnice, Ganduri de sezon and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Lasa un comentariu

Daca ai cultivat acest soi, m-as bucura foarte mult sa stiu parerea ta, mai ales privind felul in care el s-a comportat in gradina ta. Nu uita sa precizezi zona unde se afla gradina ta, pentru a sublinia modul in care acest soi se adapteaza in diverse locuri din tara. In felul acesta vei ajuta multi gradinari sa aleaga rosiile cele mai potrivite pentru gradina lor. In numele lor, si al meu, iti multumesc.